UDRUŽENJE ŽRTAVA NASILJA „HAJ’R” – PRODAJNA IZLOŽBA U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

Prodajna izložba članica Udruženja žrtava nasilja „Haj’r” održana je juče u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, a sav prihod od prodaje namenjen je za kupovinu školskog pribora za decu članica ovog udruženja. Izložba je organizovana u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad i Ustanovom kulture „Parobrod”.

– Ova simbolična pomoć je mali put ka stabilizaciji majki i dece koji su izašli iz Sigurne kuće, ali još uvek nisu uspeli ekonomski da budu nezavisni. Ostalo je još četiri žene koje još uvek nemaju knjige za svoju decu, a veliki broj njih ostao je bez školskog pribora. Do sada smo vodili brigu samo da pomognemo u obezbeđivanju hrane, smeštaja i odeće, jer je to najvažnije, a od sada ćemo dosta pažnje posvetiti i nabavci školskog pribora, knjiga i opreme – kaže organizatorka izložbe i predsednica Udruženja žrtava nasilja „Haj’r” Hajrija Ramadani.

Udruženje koristi prostorije Islamske zajednice Srbije u Gospodar Jevremovoj ulici, gde se odvijaju radionice psihološke podrške žrtvama, kreativne umetničke radionice, kurs engleskog, a mogu se dobiti i pravni saveti u vezi sa celokupnim procesom razvoda. Jedina novčana pomoć koji su u proteklih godinu i po dana dobili stigla je od jedne beogradske privatne firme i iznosila je deset hiljada dinara.

– Mi vapimo da se država založi za nas, jer nismo mi žene najveće žtve, nego su to deca. Nama je potrebna konkretna pomoć jer je život bez posla i stana nemoguć. Mi smo po izlasku iz Sigurne kuće ponovo na ulici i tu nastaje problem. Ukinute su subvencije za vrtić koje su ranije postojale. Danas je vrtić besplatan samo dok ste u Sigurnoj kući, tako da se uvek postavlja pitanje šta posle – kaže Tijana Vučetić, koja je članica udruženja već godinu dana.

Ona dodaje da članicama udruženja, kojih danas ima peko šezdeset, nije dovoljna samo medijska podrška, kao i da njima ne treba nikakva promocija, već konkretna zakonska rešenja koja će omogućiti ženama žrtvama nasilja dostojanstven i miran život.

– Nije poenta da se mi ne skidamo sa televizijskih ekrana, a da država ne stoji iza nas. Kada ste u problemu očekujete da će se oni bar delimično rešiti, međutim oni kod nas se sa ovakvim zakonskim rešenjima samo produbljuju. Nama je potrebna i moralna i materijalna podrška, jer smo kao žrtve u ovom društvu izložene diskriminaciji kako kod poslodavaca tako i kod stanodavaca – dodaje Tijana.

Predsednica Skupštine opštine Stari grad, koja je i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Mila Popović istakla je da je neophodno preventivno delovati, osnažiti i ohrabriti žene da ne trpe bilo kakav vid partnerskog i porodičnog nasilja u kome su najveće žrtve one i deca.

– Kroz formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost i usvojenu strategiju, kao i akcioni plan, u ostvarivanju rodne ravnopravnosti važan je i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu prvog jula ove godine. Bitno ga je doslovno primenjivati, a ne držati se stare prakse koja nas je kao društvo dovela u veliki problem – rekla je Mila Popović.