TRIBINA O BORBI PROTIV NEGATIVNOG PRIRODNOG PRIRAŠTAJA

U organizaciji Pokreta za decu TRI PLUS, u utorak, 25. oktobra u Velikoj sali opštine Stari grad održana je tribina o borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja i olakšicama za porodice sa više od dvoje dece pod nazivom „Ima da nas ima“.

Prema informacijama kojima raspolaže pokret, Srbija je na osmom mestu u svetu po padu broja stanovnika, a da bi se takav trend prekinuo potrebno je da 45 odsto porodica ima troje dece. Da bi se stanovništvo obnovilo, Pokret za decu TRI PLUS predlaže zakonska rešenja i projekte koji bi porodicama sa više dece olakšala svakodnevni život. Reč je o kartici za roditelje troje i više dece kojom ostvaruju određene popuste u prodavnicama, marketima i proizvodnim i trgovačkim firmama, kao i o inicijativi da porodice sa većim brojem dece ostvare pravo na beplatan parking.

Na tribini su o problemima prirodnog priraštaja govorili Vladica Gavrilović iz Pokreta TRI PLUS, Mila Alečković, klinički psiholog i psihijatar, Džon Bosnić, novinar, Sanja Spasojević, savetnica u Vladi Australije i pravnica Milana Bodrogić.

Govornici su kao osnovne ciljeve u obnavljanju stanovništva istakli potrebu za formiranjem održivog demografskog fonda, zalaganje za veći roditeljski dodatak za prvo i drugo dete, aktivnosti za donošenje zakona o statusu velikih porodica, kao i motivaciju lokalnih samouprava da donose odluke koje bi svojom primenom olakšale funkcionisanje porodica sa više dece.