TRIBINA „NASILJE U ŠKOLI I KAKO GA SPREČITI“

Nasilje u školi i kako ga sprečiti, bio je naziv tribine koju je organizovala Kancelarija za mlade opštine Stari grad, 22. septembra u mesnoj zajednici „Dorćol“. Sudeći po punoj sali i brojnim pitanjima na koja su odgovarali prof. dr Žarko Trebješanin, predsednik Saveta za mlade opštine Stari grad i Risto Raco, član Opštinskog veća, mladi su vrlo zainteresovani za ovu temu.

Raspravi, gde su dominirala pitanja o toleranciji, položaju Roma i dilerima droga ispred škola, prethodilo je predavanje koje je održao prof. Žarko Trebješanin. Poznati psiholog između ostalog istakao da je 25 procenata mladih koji se ponašaju nasilno u mlađem uzrastu, do tridesete godine steknu policijski dosije.

– Problem nasilja u školi nije očigledno samo problem škole, to je veliki društveni problem. Ono što ne valja je što se problem postavlja kada se već dogodi nasilje. O problemu nasilja se ne govori jer taj problem nije uvek vidljiv. Nasilnici, naravno, ne govore o tome da vrše nasilje, žrtve ne govore zbog stida, tako da mi nikada nemamo pravu sliku koliko je nasilje prisutno. Oni koji su očevici ne vole da pričaju o tome a dešava se i da direktori škola skrivaju nasilje da bi se predstavilo sve mnogo bolje nego što jeste – istakao je prof. Žarko Trebješanin.

Profesor je naglasio da je svrha svakog nasilja nanošenje štete. Kako je naglasio, nasilje može biti fizičko, psihološko, socijalno i moralno.

– Koreni nasilja su u društvu. Aktuelna ekonomska kriza će povećati nasilje, jer se nagomilava agresija kod nekih grupa. Ima krivice i medija, koji vole šokantne naslove, i porodica sa svim svojim problemima. Nasilnici su uvek besni, nemaju kontrolu, obožavaju moć. Žrtva može biti svako, a najčešće povučena deca – istakao je prof. Trebješanin.

Risto Raco je istakao da je opština Stari grad tu da pomaže mladima da promovišu svoje ideje. Uloga Saveta za mlade je da ukazuje na prave vrednosti i da utiče na formiranje novog sistema vrednosti.

– Pripremamo se za projekat u kome će učestvovati devojke od 15 do 19 godina, iz starogradskih srednjih škola. Videćete koliko ima uspešnih devojaka u svim oblastima – rekao je Risto Raco.

Odgovarajući na pitanja o položaju Roma, Risto Raco je istakao da je opština nedavno bila domaćin velikog skupa gde se razgovaralo o položaju Roma, da će u školama početi da radi koordinator za romska pitanja i da je opština Stari grad pokrenula rešavanje osnovnog pitanja a to je udžbenik za predškolsku decu na romskom jeziku.