SVETSKO PRVENSTVO U RONJENJU NA DAH NA “GALETU”

Na otvorenom olimpijskom bazenu SRPC “Milan Gale Muškatirović”, od 21. do 27. juna, pod pokroviteljstvom GO Stari grad, održava se Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Na ovom prestižnom takmičenju učestvuje više od 130 ronilaca iz 30 zemalja sveta, među kojima i 10 ronilaca na dah iz Srbije.

Beograd, naša opština i popularni “Gale” i ove godine su zbog dobre organizacije prethodnog prvenstva i odličnih kapaciteta ponovo dobili poverenje Svetske organizacije ronioca na dah.

Da i ovo svetsko prvenstvo organizaciono dobro prođe pobrinuo se Apnea Savez Srbije i veliki broj mladih volontera iz Volonterskog servisa GO Stari grad.

Na prošlom takmičenju 2013. godine u Beogradu oboreno je pet svetskih rekorda. Muški rekord u statici – disciplini u kojoj takmičar zadržava dah i zaranja u vodu – je 11 minuta i 35 sekundi, a ženski je 9 minuta i 2 sekunde.

Najveći uspeh u ovom sportu postigao je ženski tim iz naše zemlje koji je na svetskom prvenstvu u Nici 2012. godine osvojio bronzanu medalju. Ulaz na takmičenje je slobodan.