SUSRET PRIRODE I MAŠTE

Povodom Prvog beogradskog festivala cveća, održana je konferencija za novinare u prostorijama Turističke organizacije Beograd. O predstojećem festivalu koji se održava pod sloganom „Tu se susreću priroda i mašta“ govorili su: Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, Anđelka Jevtović, predsednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Nada Jadžić, predsednica podmlatka udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

– Kao i Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine i opština Stari grad je prepoznala značaj ove manifestacije za naš grad. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo doprineti da Festival ima i edukativni karakter i da nas sve podseti na veliki značaj zaštite životne sredine, posebno na podizanju svesti kod dece, o važnosti da žive u zdravoj sredini. U ovoj akciji učestvovaće i naša srednja škola „Drvo art“ i organizacija Prijatelji dece „Stari grad“ – rekla je između ostalog predsednica opštine.

Festival cveća je četvorodnevna multimedijalna manifestacija, održava se od 23 do 26. septembra i biće realizovan na nekoliko gradskih lokacija: 23. septembra u Kulturnom centru “Grad”, Braće Krsmanovića 4., održavaće se naučni skupovi od 10 do 13,30 časova, od 24. do 26. septembra u Galeriji „Progres“, od 10 do 21 čas biće izložba likovnih i primenjenih umetnika i filmski i vide program. Na Platou kod Filozofskog fakulteta, 25. i 26. septembra od 10 do 19 časova biće izložba zelenih instalacija i mini vrtova, demonstracija aranžiranja cveća i promocija knjiga, i 25. septembra u Akademskom parku planiran je program za decu „Šumarski višeboj“ i kreativne radionice i animacije za decu.

Opština Stari grad je podržala Festival cveća koji će okupiti veliki broj učesnika. Posetioci festivala, moći će da uživaju u izložbi primenjenih umetnika, cvetnom dizajnu, demonstracijama cvetnog aranžiranja, zelenim instalacijama i mini vrtovima pejzažnih biroa, kao i u filmskom programu. Posebno mesto na Festivalu, dobiće najmlađi Beograđani.

Kao poseban kuriozitet Festivala, ističe se predavanje gospođe Lori Konijam, pejzažiste, arhitekte i slikarke, koje će biti održano 23. septembra u KC Grada. Predavanje će se baviti temama zelenih površina u urbanim sredinama sa osvrtom na uređenje predela kulturne baštine.

Ideja i cilj Beogradskog festivala cveća je da inicira zaštitu, obnovu i vrednovanje parkova i zelenih površina kao veoma važnog segmenta za kvalitet života u gradovima.