STUDENTI UMETNOSTI U DOSITEJEVOJ

U saradnji sa opštinom Stari grad u umetničkoj galeriji „Haos“ u Dositejevoj 3, otvorena je 14. jula izložba radova na papiru „Belo“ i hepening u Dositejevoj ulici. Izložba studetkinja u „Haosu“ i studentkinja i studenata na ulici pod nazivom „Progresivne nade 4“ okupila je veliki broj prvenstveno mladih ljudi.

Izložbu je otvorila Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad rečima, da se sam, naziv izložbe odnosi i na progresivna nastojanja u opštini Stari grad da se podrže sve akcije koje čine da život građana u našoj opštini bude što ugodniji.

– Opština Stari grad pogotovo, rado pomaže akcije gde dolazi do izražaja kreativnost studenta, a ova oaza u Dositejevoj najbolje to pokazuje. Bilo bi lepo da je više ovakvih mesta, rekla je predsednica opštine i zahvalila se studentima za ovaj lep događaj.

Borka Božović, osnivač galerije „Haos“ rekla je da izložba crteža „Belo“ obuhvata radove: Lidije Delić, Smilje Ignjatović, Nine Ivanović, Isidore Krstić, Ane Pavlović, Nine Simonović, Bojane Stamenković i Marije Šević. Ona se zahvalila profesorki Mariji Dragojlović, koja je predložila grupu studenata, koji su bili tada na početku studija a sada su na završnim godinama, koja je učestvovala u programu studentskih radova u javnom prostoru u ulici Cara Lazara.

Biljana Tomić, umetnica koja je radila sa studentkinjama izložbu „Belo“ naglasila je da studenti sa umetničkih fakulteta učestvuju već četiri godine u projektu „Progresivne nade“.

Zelene travnate površine, cveće, klupe za odmor, voće i lubenice za posluženje, slike i skulpture, potpuno su promenili izgled Dositejeve ulice. Studenti Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti pokazali su, kako prostor u samom srcu grada može postati i prvi gradski ekološki prostor.