SPOMEN PLOČE NA STUDENTSKOM TRGU 19

Opština Stari grad, Ministarstvo kulture, poznati književnici i javne ličnosti nastavljaju sa akcijom „Vratiti dug piscima“. Danas, 22. oktobra, otkrivene su tri spomen ploče na čuvenoj adresi Studentski trg 19, gde su stanovali književnici Slobodan Selenić, Antonije Isaković i slikar Mića Popović.

Uz prisustvo velikog broja poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života, porodica umetnika koji su obeležili jedno vreme, sve prisutne pozdravila je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad koja je izrazila svoje zadovoljstvo što opština Stari grad učestvuje u ovoj akciji u kojoj su spomen ploče već dobili: Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić i Aleksandar Vučo.

O druženju na dobro poznatoj adresi na Studentskom trgu, nadahnuto su govorili akademici i književnici Dragoslav Mihailović i Predrag Palavestra. Oni su podsetili da su se ovde okupljali mnogobrojni umetnici i da su sa ovog mesta potekle mnoge napredne ideje, ali da se i danas puno raspravlja o načelima kao što su demokratija i nacija, i kako je rekao akademik Palavestra, pravog odgovora o tim načelima nemamo ni danas.

Nebojša Bradić, ministar kulture rekao je da nam je i u ovim vremenima neophodna kulturna elita kojoj su pripadali Slobodan Selenić, Antonije Isaković i Mića Popović. Odlomke iz dela ovih poznatih književnika govorio je poznati glumac Petar Kralj.