SPOMEN PLOČA ALEKSANDRU VUČU

U subotu, 25. septembra, biće otkrivena spomen ploča književniku Aleksandru Vuču. Na rođendan pisca, spomen ploču u Jevremovoj 32a, u 11 časova, otkriće predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević i Milosav Buca Mirković, književni kritičar. Stihove će govoriti Ružica Sokić.

Za Aleksandra Vuča (1897 -1985.), Desanka Maksimović je govorila da je gospodin u svakom pogledu, delikatan, obrazovan, skroman. Vučo je jedan od „13 apostola nadrealizma“, pesnik, romansijer i esejista. U zgradi u Jevremovoj 32a živeo je od 1937. godine do smrti.

Tako će četvrti velikan, posle Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i Dušana Matića, dobiti obeležje u okviru akcije „Vratimo dug piscima“ u kojoj učestvuje opština Stari grad.

Aleksandar Vučo je rođen u Beogradu na Slaviji, (danas poznatijoj kao prvi „Mekdonals“), koju je podigao njegov otac Đorđe. Sa Slavije se preselio u Zmaj Jovinu (danas je to Muzej grada Beograda), koja je bila u njihovom vlasništvu do 1929. godine, kada je porodica doživela finansijski krah.

Stan u Jevremovoj, posle Drugog svetskog rata bio je veliki salon u koji su dolazili: Dušan Matić, Oskar Davičo, Marko Ristić, Rodoljub Čolaković, Miroslav Krleža, Ivo Andrić… Vučo je godinama bio sekretar Udruženja književnika Jugoslavije.