SEDNICA OPŠTINSKOG SAVETA ZA BEZBEDNOST U PROŠIRENOM SASTAVU: PREVENCIJA, MEĐUSOBNA SARADNJA I RAZMENA INFORMACIJA SU KLJUČNE ZA SPREČAVANJE VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLAMA

Treća sednica Saveta za bezbednost održana je danas u opštini Stari grad. Sednicom su predsedavali predsednik opštine  Radoslav Marjanović i načelnik Policijske stanice Stari grad major Radenko Resanović, a pored članova Saveta sastanku su prisustvovali član Veća  Nedeljko Jovanović, direktori osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici Saveta roditelja starogradskih škola.

Predsednik opštinskog Saveta za bezbednost major Radenko Resanović je upoznao prisutne sa trenutnom bezbednosnom situacijom u starogradskim školama, kao i sa preventivnim merama koje su nadležni organi sproveli, u kontekstu tragičnih događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i u Mladenovcu. Pored redovnih, dvosmenskih dežurstava u školama do kraja ove školske godine pripadnici Policijske stanice Stari grad su u stalnom i neposrednom kontaktu sa direktorima i nastavnim osobljem, školskim policajcima i fizičko-tehničkim obezbeđenjem, kao i sa organima lokalne samouprave.

Predsednik Radoslav Marjanović je istakao da je smisao današnjeg sastanka u proširenom sastavu Saveta da, pored rekapitulacije svih preduzetih mera nadležnih državnih organa i MUP-a, prisutni zajedno razmotre i predlože šta još opština može da preduzme po ovom pitanju na lokalnom nivou.

„Prevencija, međusobna saradnja i razmena informacija su ključne reči za sprečavanje vršnjačkog nasilja, za prepoznavanje, pravovremeno reagovanje i rešavanje incidentnih situacija i problema u školama. Zamolio bih i sve srednje škole da dostave svoje predloge Odeljenju za društvene delatnosti i projekte razvoja, kao što su to uradile osnovne škole, kako bismo u saradnji i sinhronizovano sa gradskim sekretarijatom i ministarstvom rešavali sve vaše prioritetne potrebe“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović i naglasio da je Policijska stanica Stari grad spremna da stručno proveri tehničko stanje video nadzora u svim starogradskim školama.