PRONAĐEN UKRADENI SIMBOL BORBE ZA SLOBODU

Beogradska policija u noći između subote na nedelju na jednom otpadu na Zrenjaninskom putu pronašla je ukradene bronzane skulpture sa fontane “Buđenje” na Kalemegdanu i figuru dečaka sa Čukur česme u Dobračinoj ulici, rečeno je „Blicu“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

– Sve je pronađeno na jednom mestu. Istraga je u toku i za počiniocima se još traga. Ukradena figura dečaka sa Čukur česme, kao i bronzane skulpture uskoro bi trebalo da budu vraćene na mesto gde su i bile – kažu u MUP.

Šest bronzanih skulptura u obliku golubova sa fontane “Buđenje”, ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, ukradeno je u noći između subote na nedelju, 15. na 16. maj, neposredno nakon završetka manifestacije “Noć muzeja”, a procenjuje se da je vrednost ovih skulptura oko pola miliona dinara. Za nepunih nedelju dana, u petak uveče, 21. maja, na meti lopova našla se i figura dečaka sa Čukur česme u obračinoj ulici u centru prestonice.

Krađa skulptura sa istorijskih spomenika u centri Beograda izazvala je bes i ogorčenje sugrađana.

– Stanujem dve ulice od Čukur česme i još sam u šoku zbog krađe figure dečaka. U ovom delu su načičkani kafići i klubovi i čisto sumnjam da niko nije video kad je odnesena. Pretpostavljam da ih je bilo baš briga, jer ne znaju da je taj spomenik od velikog kulturno istorijskog značaja – rekao je juče Uglješa Jovanović.

Sara Bojović, koja živi nedaleko od Dobračine ulice, kako kaže, ogorčena je zbog krađe figure dečaka i bronzanih skulptura na Kalemegdanu.
– Ovo je sramota. Ne znam kome ovako nešto može da padne na pamet – rekla Sara.

Čukur česma je spomenik u obliku ležeće figure dečaka sa razbijenim krčagom, a podignut je 1931. godine u znak sećanja na žrtve pale za konačno oslobođenje Srbije od višestruko jače turske vojske. Spomenik je podignut u spomen na incident između Srba i Turaka iz 1862. godine, kad je jedan turski vojnik ubio srpskog dečaka, šegrta Savu Petrovića. Zbog tog incidenta izbili su nemiri širokih razmera u celom Beogradu u kome je poginulo više pripadnika srpskih žandarma i građana, a turska vojska je iz tvrđave bombardovala Beogradsku varoš.

Venci na spomenik bez figure

Svake godine na Čukur česmi, spomeniku koji je posvećen sećanju na srpske žandarme koji su se 1862, kod ove česme suprotstavili višestruko jačoj turskoj vojsci, polagani su venci. Tako je i juče povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Dana policije Milorad Veljović, direktor policije položio venac na spomenik, koji je ovaj put bio bez figure dečaka.

Dnevne novine Blic, 24.05.2010.