PROJEKAT „SIMBIO CITY 2018″ – REZULTATI PARTICIPACIJE STAROGRAĐANA (GRID METODA)

Vlada Švedske je 2017. godine izabrala Gradsku opštinu Stari grad kao učesnika u dvogodišnjem programu „Enabling Local Democracy and Holistic Urban Development through the SymbioCity Approach“.

U projektu, skraćeno nazvanom „Simbio City 2018″, partnerski učestvuju gradovi iz Turske, Makedonije i Ukrajine, a njegovu realizaciju tehnički su podržali Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju (Swedish International Centre for Local Democracy), SKL Internacional (SKL International) i Stalna konferencija gradova i opština iz Srbije.

Cilj „Simbio City 2018″ je da se učesnicima prenesu znanja i iskustva u vezi sa unapređenjem kvaliteta života građana, kroz isprobane metode kojima se ostvaruje inkluzivno i holističko planiranje, a sve sa intencijom stvaranja održivih gradova.

„Starograđani moraju da se pitaju, da učestuju u donošenju odluka i sprovođenju rešenja, jer bez učešća građana nema ni prepoznavanja problema, ni rešenja nekih problema u lokalnoj zajednici, kao ni planiranja daljeg i održivog razvoja grada, što je u osnovi i srž lokalne demokratije! – ističu ispred starogradskog tima projekta Milan Cerovac, član Veća opštine, i Snežana Isaković, iz Odeljenja za građevinske poslove.

Opštinski projektni tim je u okviru jubilarne 10 – te „Jevremove – ulice susreta”, manifestacije koja tradicionalno organizuje povodom Dana i slave opštine Stari grad, u nedelju, 1. aprila, anketirala sugrađane primenom GRID metode. Na osnovu toga determinisane su oblasti koje su građanima važne, a istovremeno su se dobila saznanja šta građani „žele a imaju” ili „žele a nemaju” u dovoljnoj meri na Starom gradu.

Starograđani su tako imali mogućnost da biraju maksimalno tri pojma koja „žele i imaju“ (sadašnje stanje), tako što su označavali crvenu tačku u izabrana polja, odnosno zelenu tačku u polja za tri pojma koja „žele a nemaju“ (željena budućnost), od navedenih 12 pojmova: pristupačnost, pešačke zone, zelenilo, automobili, bezbednost, dečija igrališta, bicikli, različiti sadržaji, zeleni krovovi, kvalitet stanovanja, urbani džepovi i urbani mobilijar.

Istraživači tima su koristili dve table sa tabelama, a fotografije tabela nakon participacije prikazane su na slici broj 1.

Zanimljivo je uočiti da su tabele gotovo istovrsno popunjene, što ukazuje na to da se dobijeni podaci mogu smatrati relevantnim.

U anketi je učestvovalo 76 ispitanika, od kojih je 78% sa Starog grada (59), šesnaestoro je sa drugih opština, zanimljivo je da je jedan ispitanik bio strani turista. Među učesnicima ankete bilo je 42 žene i 34 muškaraca, što u procentima iznosi 42,55% ispitanika lepšeg pola i 34,45% muškaraca.

Rezultati participacije građana prikazani su tabelarno i na dijagramima.