PRODAJNA IZLOŽBA RADOVA UDRUŽENJA ŽRTAVA NASILJA „HAJ’R”

U Kući Đure Jakšića, sutra u 16 časova, biće otvorena prodajna izložba radova Udruženja žrtava nasilja „Haj’r”. Uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad, na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali kao deo kreativnih radionica članica Udruženja.

– Tradicionalni vez, unikatni nakit, dekupaž, slike na crepu, kao i razni ukrasni predmeti, biće deo sutrašnje prodajne izložbe. Celokupan prihod je namenjen za nabavku knjiga i neophodnog pribora za novu školsku godinu. Zato pozivamo sve sugrađane da dođu u Kuću Đure Jakšića, na izložbu čiji je cilj osnaživanje i ohrabrivanje žena i dece, žrtava nasilja – kaže predsednica Skupštine opštine i Saveta za rodnu ravnopravnost GO Stari grad Mila Popović.

Udruženje žrtava nasilja „Haj’r” prvo je udruženje u Srbiji koje su osnovale same žrtve koje su izvesno vreme boravile u sigurnim kućama. Po izlasku, osnovale su udruženje koje su nazvale skraćenicama od reči „Hrabre, Autentične, Jedinstvene i Ravnopravne”.

Podsećamo da je uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost ovo udruženje 15. jula organizovalo protest povodom ubistva Olge Lovrić, koju je suprug usmrtio na naočigled njihova tri sina i ubistva Maje Đorđević i njenog sina Mihaila ispred Centra za socijalni rad.

Cilj Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Stari grad je podsticanje i unapređenje rodne ravnopravnosti, suzbijanje porodničnog nasilja, kao i ekonomsko osnaživanje žena. Savet je krajem maja ove godine potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti. Tim činom, Stari grad se prikljčio velikoj porodici evropskih gradova i opština koje uvažavaju principe jednakih mogućnosti.