PREDSTAVLJEN NOV IZGLED KOLARČEVE ZADUŽBINE

Gradska opština Stari grad organizovala je obilazak radova koji se izvode na zgradi Zadužbine Ilije M. Kolarca. Na zgradi Kolarčeve zadužbine zamenjeni su fasadna stolarija kao i parket na sceni koncertne dvorane. Ukupna vrednost ovih poslova, za koje je opština izdvojila sredstva, iznosila je 3,5 miliona dinara.

Zahvaljujući sredstvima iz budžeta opštine Stari grad za 2013. godinu, radovi na održavanju zdanja naše najstarije kulturno obrazovne ustanove privode se kraju. U zgradi Kolarčeve zadužbine promenjeni su stari prozori u učionicama, muzičkoj galeriji, maloj sali i salonu, a rešen je i problem prokišnjavanja u velikoj sali i holu. Trenutno su u toku radovi na sređivanju scene i parketa u koncertnoj dvorani.

“Zbog dotrajale stolarije imali smo i veliki problem sa zvučnom izolacijom. Mešali su se zvukovi između dve sale dok su tekli paralelni programi. Opština Stari grad je prepoznala značaj naše koncertne dvorane, koja je od velike važnosti za kulturu u našoj zemlji, a pre svega mislim na domaću klasičnu muziku. Tu nam je bilo važno da se uradi hidroizolacija krova koji je dotrajao i prokišnjavao. Zgrada je iz 1932. godine i praktično posle 80 godina neki problemi počinju ozbiljno da se rešavaju” istakla je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević ističe da je Kolarac mesto koje ima veliki kulturni značaj za buduće generacije. On je rekao i da će opština Stari grad i u narednoj godini imati u planu Kolarčevu zadužbinu kada su u pitanju tekuća održavanja zgrade.

Zgrada Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca izgrađena je 1932. godine prema projektu arhitekte Petra Bajalovića. Svakodnevno se u njoj organizuju raznovrsni programi, od muzičkih radionica, koncerata do predavanja, prezentacija i organizovanja nastave stranih jezika. Na godišnjem nivou čuveni Kolarac poseti više od 250 hiljada posetilaca.