POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA USTANOVI KULTURE PAROBROD

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, u društvu predsednika opštine Stari grad Radoslava Marjanovića, obišao je danas, u okviru akcije „Gradonačelnik kod vas” Ustanovu kulture „Parobrod” na Starom gradu u kojoj je u toku izložba „Otisci graditelja”, posvećena arhitekti Branku Pešiću.

„Uspeli smo da Ustanovu kulture „Parobrod“ podignemo na viši nivo, da ona bude vidljivija i institucionalno i zato želim da se zahvalim Gradu Beogradu i Sekretarijatu za kulturu, ali i Ministarstvu kulture i informisanja na podršci koju su nam pružili kroz finansiranje različitih projekata. Na taj način radimo svi zajedno, od republike i grada do lokalne samouprave da imamo što više različitih programa i da sugrađani i turisti mogu da uživaju u kulturnoj ponudi naše opštine. Nastavićemo i u budućnosti da sarađujemo kako bi svim zainteresovanim mogli da ponudimo širok spektar manifestacija i događanja u „Parobrodu”, rekao je Marjanović.

“Ova ustanova je primer dobre prakse kako se na lep način prilazi sugrađanima i daje mogućnost za različite vidove kulturnih manifestacija. Sva dešavanja su besplatna, tu su pozorišne i bioskopske predstave, izložbe i mnogi drugi vidovi umetnosti što je naišlo na veoma dobar odziv među publikom. Poseban vid komunikacije su tribine, koje su danas pomalo zanemarene, ali ih „Parobrod” iznova uspešno afirmiše, izjavio je gradonačelnik.

Vršilac dužnosti direktora UK „Parobrod” Marija Pavlović ukazala je na poznata dela arhitekte Branka Pešića, počev od „Beograđanke”, nastavka projekta Hrama svetog Save, projektantskih radova za više od 70 paviljona Jugoslavije na različitim manifestacijama širom sveta, 30 crkava i mnoga druga dela. Ona je podsetila da je arhitekta Pešić više od 30 godina bio profesor Građevinskog fakulteta, kao i da je bio predsednik arhitektonske sekcije ULUPDS-a, i njen kasniji predsednik.

Izložbu “Otisci graditelja“ posetioci mogu videti u UK „Parobrod“ do 13. novembra.