POČINJE BOSI FEST ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Prvi beogradski internacionalni festival osoba sa invaliditetom održaće se od 28. do 30. maja 2010. godine u Domu sindikata, foajeu dvorane Doma Sindikata i Skupštini grada, Trg Nikole Pašića 5. Tema festivala je “Nevidljive razlike i vidljive sličnosti”. Svoja ostvarenja predstaviće 20 zemalja sa tri kontinenta, odnosno biće prikazan 61 film. Odlučeno je da se podele četiri nagrade i dve specijalne. Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum, a suorganizator Šumatovački centar za likovno obrazovanje, Savetodavno telo OSI pri kabinetu gradonačelnika i Asocijacija umetnosti i medija. Među pokroviteljima je i Gradska opština Stari grad koja je pomogla održavanje ove manifestacije sa 290 hiljada dinara.

– Festival želi ne samo da prikaže svakodnevna iskustva i lične probleme osoba sa invaliditetom, odnos javnog mnjenja, socijalni i ekonomski položaj u kome se nalaze kao manjinska ili marginalizovana grupa, već pre svega da kroz razmenu informacija podstakne na usvajanje i implementaciju primera uspešne prakse međunarodne zajednice i institucija u prevazilaženju društvene ekskluzije, kao i da ukaže na moguće ciljeve, smernice i instrumente kojima bi se podstakao dalji razvoj demokratskog društva i svakog pojedinca koji, uz poštovanje različitosti kroz individualna prava živi i ima pravo i obavezu da stvara u njemu – rekao je Darko Ivić, direktor Festivala.

Osim filmskih ostvarenja na Festivalu će se održati sajam na kome će učestvovati 30 organizacija koje se bave inkluzijom osoba sa invaliditetom i 16 raznovrsnih radionica. U toku trajanja festivala održaće se i tri tribine“ najavio je je Ivić i dodao da je Bosi festival izazvao veliko interesovanje kod drugih zemalja, tako da su Nemačka, Danska, Norveška, Gruzija, Kanada… potvrdile svoje učešće. Doći će i oko 70 gostiju iz unutrašnjosti Srbije: iz Paraćina, Ćuprije, Zrenjanina.

Marko Stojanović, direktor filmskog programa Festivala, rekao je da je ovo dobra prilika da se osobe sa invaliditetom iskažu i pokažu svoju kreativnost ali i da se nada da će se svest o pravima i slobodama izolovanih društvenih grupa i doprinosa izjednačiti sa mogućnostima drugih rađana Vesna Bogunović , umetnički direktor Festivala rekla je da će se prve filmske projekcije emitovati 28. maja od 14 do 19 časova, subotom od 11 do 19 i poslednjeg dana festivala od 12 do 17 nakon čega će biti uručene nagrade.

– Gradska opština Stari grad je imala tu čast da bude jedan od pokrovitelja Prvog beogradskog internacionalnog festivala osoba sa invaliditetom čime smo o potvrdili da smo kao odgovorna zajednica prepoznali značaj ovog Festivala“, rekao je Risto Raco,član Opštinskog veća Starog grada.

Osim Opštine Stari grad festival su podržali Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Beograda, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika grada Beograda, Gradska opština Vračar i Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.