POČELO UREĐENJE PROSTORA OKO ŽITOMLINA

U susret skorašnjem obeležavanju Dana planete Zemlje, Savet za ekologiju opštine Stari grad, udruženje „Mikser“, DVD „ Stari grad“ i JKP „Zelenilo Beograd“ danas su organizovali akciju čišćenja i sređivanja zelene površine oko Žitomlina, na Dunavskom keju. Akciji su prisustvovali i Ana Danilović, zamenica predsednice GO Stari grad,, Andrea Simonov, predsednica Saveta za ekologiju SO Stari grad, kao i članovi ovog saveta.

-Pored toga što pomažemo programe „Miksera“, takođe pomažemo u raščišćavanju ove buduće eko zone – rekla je Ana Danilović.

Planira se da ova površina koja će biti završena u narednik dva-tri dana bude tzv. „prostor za odmaranje i skretanje misli“ za posetioce „Mikser“ festivala.

– Ovo je prva faza raskrčivanja zelene površine uz ogradu Žitomlina koji će postati deo Zelene zone „Mikser“ festivala. Tu će biti raznih sadržaja: predavanja, debata. Na uređivanju ovog parka smo se zajedno udružili pejsažne arhitekte sa Šumarskog fakulteta, kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti, kao i kolege sa Biološkog fakulteta, u zajedničkoj nameri da oplemenimo i preuredimo ovaj prostor. U ovoj akciji nam pomažu opština Stari grad i JKP „Zelenilo Beograd“, a sve bi trebalo da bude spremno za „Mikser“, koji se održava od 24. do 29. maja – rekla je Milica Pucar, direktor Zelene zone „Mikser“ festivala.

Prema njenim rečima sledeća faza je donošenje sadnica, a cela lokacije će, zbor „Žitomlina“ biti inspirisana žitom, tako da će i džakovi za sedenje biti napunjeni ovim zrnevljem.