„PLZEN – PRAG 2015″ – KRISTINA, MILENA I MARKO: “PRAG JE BESKRAJNA SKADARLIJA” (2)

Studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti Kristina Marković (24) i Milena Arsenić (22) zajedno su sa Veljkom Miladinovićem (24) koji studira elektrotehniku, učesnici studijskog putovanja u Evropsku prestonicu kulture 2015. podelili su sa nama svoje utiske o putovanju u Prag i Plzen.

Poseta muzeju piva u Plzenu i saznanje o tome koliko se dugo u Češkoj proizvodi pivo fascinirali su Kristinu i Veljka. Ona kaže da je oduševljena prijatnošću domaćina, a Veljko primećuje veliki broj starih zgrada u Plzenu, koje su izuzetno dobro očuvane. Njihova saputnica Milena obožava male evropske gradove i smatra da su često šarmantniji od prestonica.

Naši sagovornici su potpuno saglasni oko toga da su kućno vaspitanje i usmeravanje dece presudni za zanimanje mladih za kulturne i umetničke sadržaje.

Sudeći po njihovim rečima, replika Ajfelove kule, Karlov most i noćne šetnje češkim gradovima su ono što će Kristina, Milena i Veljkopamtiti. Tokom putovanja, često su mislili na Beograd i razmišljali o tome kako bi neke modele očuvanja i predstavljanja kulturno-istorijskih znamenitosti mogli da primenimo na Starom gradu. Tako je došlo do nekoliko ideja o uređenju Kosančićevog venca, ali i do gotovo pesničkog poređenja češke prestonice sa Beogradom.

NEPROCENJIVO ISKUSTVO

Projekat poseta evropskim prestonicama kulture, koju realizuju naša opština, njena KZM i ustanova kulture „Parobrod“, počeo je 2010. kada je prva grupa posetila Esen. Nastavljen je 2011. upoznavanjem finskog grada Turku i Talina u Estoniji. Sledili su portugalski Gimaraješ, Braga i Porto (2012), Košice (2013), a grupa od četrdesetoro mladih sa Starog grada posetila je u oktobru prošle godine Evropsku prestonicu mladih – Solun.