PENZIONERI UDRUŽENJA „SINĐELIĆ“ IZ ŠVEDSKE POSETILI OPŠTINU

Članovi Udruženja švedskih penzionera srpskog porekla „Sinđelić“, koji žive u Getenburgu, danas su posetili opštinu Stari grad, predvođeni predsednicom Udruženja penzionera „Stari grad“ Nenom Šantić. Goste su pozdravili i poželeli im dobrodošlicu predsednik opštine Dejan Kovačević i zamenik predsednika Dejan Stefanović.Penzioneri iz Getenburga izrazili su zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa Udruženjem penzioner „Stari grad“.

– Putem interneta smo saznali da postoji vaše Udruženje i odlučili smo da stupimo u kontakt. Ubrzo smo i dobili poziv da posetimo Beograd, što smo rado prihvatili – rekao je Dragan Dobromirović, potpredsednik „ Sinđelića“.

U razgovoru je najviše bilo reči o brizi o starijim ljudima, kako u Švedskoj tako i u našoj zemlji. Upoređivala se socijalna politika i odnos institucija prema osobama trećeg doba.

– U Švedskoj je na prvom mestu rad, a zatim briga o građanima. Uz razvijenu poresku politiku u budžetu su obezbeđena sredstva za sve kategorije stanovništvo i država je ta koja preko institucija vodi brigu o najstarijima. Primetio sam da je u Srbiji u tu brigu sve više uključen privatni sektor, što nije dobro – istakao je gospodin Dobromirović.

Zajednički utisak članova Udruženja „Sinđelić“ nakon razgledanja grada jeste da su fasade u Beogradu u lošem stanju, ali i da se nadaju da će reforme probližiti Srbiju evropskom putu. Nostalgija za rodnim zavičajem nije prestala ni posle pedeset godina, ali niko od gostiju nije izrazio želju da se vrati u Srbiju. Nakon posete opštini, gosti iz Švedske organizovano su otišli na na izlet na Avalu.