OZVANIČENA SARADNJA GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD I DOMA JEVREMA GRUJIĆA

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i v.d. direktorka UK „Parobrod“ Marija Pavlović, posetili su danas Dom Jevrema Grujića, gde su ih ugostili osnivači muzeja Branislava i Aleksandar Conić.

Tom prilikom razgovaralo se o pravcima i planovima buduće saradnje i shodno tome, potpisan je trojni Protokol o Saradnji sa ciljem uzajamnog promovisanja kulturne politike i zajedničkih programa.

„Stari grad je opština sa najviše kulturnih institucija na svojoj teritoriji. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima ovih ustanova, javila se potreba za njihovim dodatnim povezivanjem i formiranjem svojevrsne „Starogradske kulturne mreže“, čiji će nosilac biti opštinska Ustanova kulture ,,Parobrod“. Ideja je da sve starogradske kulturne institucije učestvuju u kreiranju i organizaciji različitih kulturnih manifestacija, koje bi se održavale tokom cele godine na teritoriji naše opštine“, naveo je Marjanović.

„Drago nam je da je prepoznat značaj Doma Jevrema Grujića budući da je , kao prvi privatni Muzej, godinama bio skrajnut. Mi smo spremni da zajedno sa našom opštinom i drugim kulturnim institucijama organizujemo aktivnosti koje će biti interesantne, kako Starograđanima, tako i našim gostima iz inostranstva. Potpisani Protokol o saradnji svakako će omogućiti da u narednom periodu radimo na pripremi i realizaciji konkretnih aktivnosti“, istakao je Conić.

Dom Jevrema Grujića je prvi privatni muzej na opštini Stari grad i jedan je od retkih primera uspešnog poslovanja. Trenutno je u Domu Jevrema Grujića u toku izložba Steve Todorovića „Poleksija, volim vas“, koja traje do 28. marta, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Stevan Todorović (1832-1925) bio je jedan od najvećih srpskih slikara, uz Paju Jovanovića i Uroša Predića.