OTVORENO SAVETOVALIŠTE ZA NEPLANIRANE I KRIZNE TRUDNOĆE

U prostorijama Omladinskog centra, Maršala Birjuzova 58, nevladino udruženje Centar za bebe je, u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, 27. decembra otvorilo Savetovalište za neplanirane i krizne trudnoće.

Na otvaranju je predstavljen i prvi projekat Savetovališta pod nazivom „Nisi sama”. Usluge su besplatne, uz poštovanje principa tajnosti i poverenja, a dostupne su i onlajn, preko upitnika za trudnoću i upitnika za abortus integrisanih na sajtu www.nisisama.rs.

Otvaranju su prisustvovali: Iva Paić, sekretar Skupštine GO Stari grad, predstavnica Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Prim. dr Slavka Mitričević, dr Vesna Vukotić – Pavlović, načelnica Dispanzera za žene Doma zdravlja Stari grad, koordinator Saveza za porodicu i rađanje dr Bojan Cakić, profesori i vršnjački edukatori srednje Medicinske škole „Beograd“, predstavnici medija i brojni drugi zainteresovani gosti.

Iva Paić, sekretar Skupštine opštine Stari grad je naglasila da je GO Stari grad prepoznala značaj postojanja ovakvog Savetovališta i zbog toga pruža punu podršku projektu „Nisi sama“.

– Naša opština je jedna od retkih, ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji, koja podržava i brojne, druge projekte koji pružaju podršku rađanju i roditeljstvu – naglasila je Iva Paić.

Predsednica Centra za bebe mr Mila Todorović je istakla potrebu za organizovanjem Savetovališta koje je pre svega namenjeno mladim devojkama i parovima koji se nalaze u nekoj kriznoj situaciji na početku trudnoće, ali i svim drugim ženama i njihovim partnerima. Dr Vedrana Avdalović, koordinatorka projekta savetovališta „Nisi sama“ je naglasila važnost umrežavanja vladinog i nevladinog sektora u rešavanju prioritetnih pitanja našeg društva, a jedno njih jeste i organizovanje podrške rađanju i roditeljstvu.

Na projektu savetovališta „Nisi sama“ angažovan je tim psihologa, socijalnih radnika, komunikologa i sociologa. Savetovalište je otvoreno svake srede od 14 do 17 časova u prostorijama Omladinskog centra GO Stari grad.

Razgovor se može zakazati na broj telefona: 064 266 92 42 ili putem imejla na: info@nisisama.rs. Posetiocima sajta će takođe, biti dostupan forum za razmenu iskustava.