OTVORENE KANCELARIJE ZA PITANJA ROMA I INVALIDA

Opština stari grad, otvorila je, 12. aprila, u prostorijama mesne zajednice Donji grad u ulici Tadeuša Košćuška 36 (ulaz iz Strahinjića Bana 2), kancelarije za pitanja roma i invalida. Kancelarije je otvorila Vjera Radović, član opštinskog veća Starog grada.

-Dugo smo imali u planu da ostvarimo ideje za otvaranje ove dve kancelarije. U svemu nam je pomogla uprava opštine, posebno gospodin Dejan Kovačević, načelnik, koji je pronašao rešenje za moju molbu. Mnogo sam srećna zbog doga, mada je ovo minimum onoga što možemo da uradimo i da pomognemo ugroženim stanovnicima, bilo da su invalidi i posebno Romi. Ja se nadam da ćemo unaprediti život te dve zajednice. Opština planira i da na istom nestu otvori i kancelariju za pitanja mladih gde će odbornici mladih sa Starog grada rešavati pitanja omladine, koja su prilično zanemarena – rekla je Vjera Radović. Kako je objasnila, opština će verovatno imati razloga i da materijalno pomogne i podrži projekte i ideje sve te tri delatnosti, iako one nisu u nadležnosti opštinske lokalne samouprave.

– Prvo treba da registrujemo Rome na Starom gradu u posebnoj kartoteci. Već smo napravili upitnik u kome će se odgovarati na pitanja o tome da li deca pohađaju škole ili vrtiće, da li je regulisano zdravstveno osiguranje, kakvo im je opšte zdravstveno stanje, itd.-rekla je Rada Nikolić, poverenik za romska pitanja. Ona je dodala da zainteresovani građani sve dodatne informacije mogu dobiti preko telefona 2630-791 i 3300-635 a svoja pitanja i sugestije mogu slati i na e-mail : rnikolic@starigrad.org.yu

-Ovo je za nas veliki dan jer smo konačno dobili svoje prostorije. Pre izvesnog vremena, obratili smo se opštini Stari grad, gospođi Vjeri Radović koja nam je izašla u susret. Obraćali smo se raznim opštinama ali nam je Vjera jedina održala reč. Raduje nas što ćemo srađivati sa ostalim organizacijama sa kojima delimo prostorije – rekao je Predrag Jeličić, predsednik skupštine Foruma mladih sa invaliditetom

Ovo događaju prisustvovali su i Željko Ilić izvršni direktor foruma mladih sa invaliditetom, kao i Fadilj Eminović, asistent na defektorloškom fakultetu. Domaćin je bila Ljiljana Petković iz M.Z. Donji grad.