OPŠTINSKI PROGRAM „POMOĆ U KUĆI” – NA USLUZI NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA

Usluga gerontodomaćica namenjena najstarijim građanima Starog grada uliva sigurnost u trećem životnom dobu.

Starograđanka M.B. iz Stevana Sremca, na pragu je devedesete godine života. Jedna je od mnogih korisnika usluga opštinskog programa pomoći u kući, koji se već sedam godina uspešno realizuje na opštini Stari grad. Skoro godinu dana u kućnim poslovima pomaže joj Marina, gerontodomaćica agencije „Nana“. Ona nekoliko puta u toku meseca ide u nabavku, donosi vodu iz prodavnice, ide kod lekara po recepte, a ponekad i pospremi stan.

– Mnogo sam zadovoljna. Marina mi pomaže u svemu što je zamolim. Ja više ništa ne mogu da ponesem. Problem su i stepenice u samom ulazu u zgradu koje vode do lifta. Nekada su mi zaposleni u susednoj prodavnici pomagali i donosili mi stvari do lifta – rekla je gospođa M.B. korisnica usluge, za junski broj Informatora GO Stari grad.

Ona dodaje da je usluga geronotodomaćica „jedan luksuz” koji najstarijim građanima obezbeđuje opština Stari grad.

– Od kada su nam smanjili penzije, strah penzionera je još veći, pogotovo kada u novinama čitamo koliko koštaju usluge nekih drugih agencija za pomoć starim osobama.

Član Veća opštine Stari grad Lazar Lešnjak skoro svakodnevno posećuje Starograđane koji koriste usluge gerontodomaćica. On kaže da gotovo svi korisnici ističu da su druženje i razgovor jedna od najdragocenijih pomoći.

– Našim najstarijim sugrađanima koji žive sami, pored pomoći oko nabavke namirnica, uređivanja stana i pripremanja hrane, potrebna je i topla reč. Uživam u razgovorima s njima, uvek čujem nešto zanimljivo. Posebno mi je drago kada istaknu da su zadovoljni jer onda znamo da činimo pravu stvar – kaže Lešnjak i poručuje penzionerima, korisnicima usluga, da budu bez brige jer će opština Stari grad nastaviti sa realizacijom ovog korisnog programa za najstarije sugrađane.