OPŠTINA STARI GRAD POTPISNICA „BERLINSKOG POZIVA ZA AKCIJU“

Predsednik Gradske opštine Stari grad Marko Bastać potpisao je danas „Berlinski poziv za akciju“, kojim se političari i donosioci odluka obavezuju da pažnju posvete kulturi i istorijskoj baštini. Opština Stari grad će takođe, aplicirati i za status pridružene članice Međunarodne organizacije za zaštitu nasleđa „Evropa Nostra” – pan-evropske mreže, od 250 nevladinih organizacija, 150 partnerskih društava i 1500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država, sa ciljem očuvanja nasleđa celokupnog kontinenta.

„Ovo je važna poruka za Stari grad, sedište Beogradske tvrđave i dragocene istorijske, arheološke i arhitektonske kulturne baštine Beograda, Srbije i Evrope. Suočena sa aktuelnom gradskom vlašću koja direktno ugrožava naše kulturno istorijsko jezgro i nasleđe, Gradska opština Stari grad do 16. juna sprovodi referendum na kome  se Starograđani izjašnjavaju o kontroverznim urbanističkim planovima režima“, izjavio je po potpisivanju „Berlinskog poziva za akciju” predsednik Marko Bastać.

Podsećamo da je praksa Evropske unije, a Srbija namerava da postane njena članica, upravo potpuno uključivanje javnosti u proces donošenja odluka, kao i da „Faro Konvencija” o značaju kulturne baštine za društvo insistira na značaju dijaloga između vlasti – od državnih do opštinskih – ne samo sa predstavnicima struke, već i sa građanima i zajednicama tesno povezanim sa kulturnom baštinom.

U najužem centru Beograda nalazi se široka zona arheološkog nalazišta, kulturnog dobra – Antički Singidunum. Projekat gondole na Beogradskoj tvrđavi i najava izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu su najalarmatniji primeri ugroženosti nepokretnog kulturnog nasleđa.

„Berlinski poziv za akciju“ jasno ističe da se odluke o novim urbanističkim rešenjima i građevinskim projektima moraju se donositi uz puno uključivanje i uvažavanje stručne i građanske javnosti.

„Starograđani i stručna javnost moraju da se pitaju! Suočeni sa navedenim kontroverznim projektima, kao i sa pretvaranjem centra u najveću pešačku zonu u Evropi, njegovim izmeštanjem u „Beograd na vodi”, Starograđani mogu da odbrane svoj kraj i normalan život samo izlaskom na referendum i tako pošalju jasnu poruku aktuelnom režimu!“, poručuje predsednik Marko Bastać.

Aktuelna vlast, i pored deklarativnog zalaganja i strateških planova u kojima se navodi da je „kulturna baština strateški prioritet Srbije”, kršeći sopstvene zakone, planove generalne i detaljne regulacije, kao i međunarodne konvencije UNESKO-a i Saveta Evrope, čiji je Srbija potpisnik i član, čini sve suprotno kako bi sprovela samo sebi znane planove i projekte.

Podsećamo da se izgradnji žičare na Kalemegdanu protivi gotovo celokupna stručna javnost, uključujući SANU, a da je Međunarodna organizacija „Evropa Nostra“ podržala peticiju više strukovnih udruženja, naučnih i profesionalnih organizacija i instituta. Njena stručna delegacija je, od 4. do 7. maja, boravila u našem glavnom gradu, na poziv nacionalne organizacije „Evropa Nostra” Srbija.

Nakon sastanaka sa premijerkom Brnabić, nadležnim ministarstvima, SANU i drugim ustanovama i stručnim  udruženjima, eminentna delegacija je ocenila „da bi se izgradnjom gondole mogao ugroziti upis Beogradske tvrđave za Uneskovu Listu Svetske baštine”, i najavila izveštaj koji će pored vlasti u Srbiji dobiti i predstavnici Evropske unije.

BERLINSKI POZIV ZA AKCIJU (srpski) – POGLEDAJ OVDE

BERLINSKI POZIV ZA AKCIJU (engleska vrzija) – POGLEDAJ OVDE