OLAKŠANO KRETANJE SLEPIH I SLABOVIDIH NA STAROM GRADU

Ispred Osnovne škole „ Dragan Kovačević“, na raskrsnici Cetinjske i Hilandarske ulice, danas je održano svečano puštanje u upotrebu novog savremenog ozvučenja i staze čime će kretanje slepih i slabovidih biti uveliko olakšano. Putanja za kretanje slepih i slabovidih, kojima su prvi put označena stajališta kako bi slepi znali da li se nalaze na stanici ili raskrsnici, da li nailaze na neki stepenik ili neku drugu prepreku, zajedno sa uređajem za ozvučenje slobodnog prolaza preko raskrsnice, poklon su Rotari klubova iz Beograda i Sombora. Ovom događaju prisustvovala je i Ana Danilović, zamenica predsednice GO Stari grad.

Taktilne table, „ bele prugice“ koje su postavljene na pločnicima od autobuske i trolejbuske stanice ispred zdanja „ Politike“ u Makedonskoj ulici vode do ulaznih vrata same škole koju pohađaju slabovidi učenici.

„ Staza ovog tipa urađena je prvi put. Kontrasna bela boja ima fluorescentni odsjaj noću i uveliko će olakšati kretanje osobama čiji je vid očuvan, recimo samo deset odsto. Takođe, učenicima će olakšati pravolinijsko kretanje, kao i to da li se nalaze na trotoaru, pešačkom prelazu ili n autobuskoj stanici“, rekla je Olivera Abadić, direktorka OŠ „ Dragan Kovačević“.

Srđan Milinković, predsednik Rotari kluba „Beograd“ naglasio je da je ovo početak akcije koju će proširiti na čitav grad.

„ Opština Stari grad je u više navrata pomagala OŠ „ Dragan Kovačević“, rekla je dr Ana Danilović, zamenik predsednice opštine, naglasivši da je u ovom projektu opština učestvovalo tako što je obezbedila potrebne dozvole za izvođenje neophodnih radova , i najavila da će opština pokrenuti nabavku taktilnih tabli za obeležavanje, trotoara i autobuskog stajališta na autobuskoj liniji 24.