ODRŽANA ONLAJN SKUPŠTINA OMLADINE CRVENOG KRSTA STARI GRAD: HVALA VOLONTERIMA ŠTO NESEBIČNO POMAŽU GRAĐANE TOKOM PANDEMIJE, OPŠTINA ĆE UVEK BITI UZ VAS!

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i pomoćnica predsednika za socijalna pitanja Maria Markov, učestvovali su danas na XVIII godišnjoj Skupštini omladine Crvenog krsta Stari grad, koja je organizovana povodom Međunarodnog Dana Volontera.

Zbog poznatih epidemioloških razloga uzokovanih pandemijom korona virusa skupština je održana onlajn, a njen rad su pratili i volonteri organizacija Crvenog krsta iz Beograda, Srbije i regiona.

Učesnike Skupštine su pozdravili predsednica omladine Doroteja Stanojević i sekretar Crvenog krsta Stari grad Aleksandar Pantelić. Oni su istakli da njihova organizacija u Srbiji „posebnu pažnju poklanja volonterima koji su angažovani i deluju u svojim lokalnim zajednicama, kao i da je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su aktuelna pandemijska kriza, prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize“.

„Velika čast i zadovoljstvo je da na današnjoj skupštini, prisustvuje i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović”, rekla je u uvodnom obraćanju onlajn učesnicima i gostima skupštine Doroteja Stanojević podsećajući na ovogodišnji slogan Međunarodni dan volontera koji glasi „Kroz volontiranje zajedno možemo sve“.

„Čestitam vam Međunarodni dan volontera i kao predsednik opštine Stari grad koristim priliku da zahvalim svim volonterima, na svemu što ste prethodnih meseci radili, posebno tokom vanrednog stanja. Na tome što ste nesebično pomagali Starograđanima, pre svega starijim sugrađanima. Bili ste najbolji deo našeg društva”, istakao je predsednik Marjanović i najavio intezivniju saradnju sa volonterima Crvenog krsta Stari grad.

„Opština će uvek biti tu za vas, da vas podrži kako bismo zajedno pomogli svim našim sugrađanima u lokalnoj zajednici, kako najugroženima, tako i svima kojima je pomoć potrebna, posebno u vanrednim situacijama kakva je epidemija korona virusa. Voleo bih da se sledeće godine okupimo u velikoj sali opštine Stari grad, da se upoznamo, razmenimo iskustva, planiramo nove projekte i da se međusobno družimo”, poručio je Marjanović i poželeo uspešan nastavak rada XVIII godišnje Skupštine omladine Crvenog krsta Stari grad.

Volontiranje u lokalnoj zajednici i odnosi koji se razvijaju u njoj, kao i povezivanje unutar i između gpypa u zajednici zasnovano na volonterskom radu ojačava socijalnu koheziju oslanjajući se na zajednički identitet, iskustvo i motivaciju. Solidarnost i uzajamno poverenje su se pokazale kao ključni elementi uspešnog sistemskog samoorganizovanja zajednica u odgovoru na krizne situacije, posebno  u jeku pandemijske krize, do sada neviđenih svetskih razmera, koja je značajno uticalala na sve nas i iz korena promenila naše svakodnevne živote.

Crveni krst u Srbiji – njegovi volonteri, profesionalno zaposleni, pokazali su od početka epidemije veliku humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost.

Počev od marta 2020. godine do kraja novembra ove godine volonteri Crvenog krsta su proveli 516.326 sati pružajući svoje usluge najugroženijim ljudima.