ODRŽANA AKCIJA „RECIKLAŽA ZA SIJALICU”

U holu ispred Svečane sale opštinske zgrade, danas je u okviru akcije „Reciklaža za sijalicu”, opština Stari grad, delila građanima štedljive sijalice i majice za znakom reciklaže.

U ovoj svojrvrsnoj ekološkoj razmeni, građani su donosili istrošene sijalice i za uzvrat dobijali po jednu sijalicu od 14W i majicu koje su bile raspoložive u ženskim i muškim modelma i ukupno pet veličina.

-Veoma mi se dopala ova ideja i prijatno me je iznenadila. Ja uvek donosim upotrebljene sijalice. a poklone sam htela da ostavim siromašnim građanima. Ove mlade devojke su me ipak ubedile da ih uzmem. Oduševljena sam zato šti nikada u životu nisam ništa dobijala već uvek davala – rekla nam je Božana Jovanović, profesorka u penziji.

Bojana, po zanimanju službenica, prvi put je prisustvovala akciji podele štedljivih sijalica, dosada je učestvovala u akciji odbacivanja lekova kojima je prošao rok. Ideja joj se izuzetno dopada i zadovoljna je poklonima za koje ističe na nisu bili neophodni.

Cilj ove akcije koju Stari grad, kao ekološki odgovorna opština, organizuje više godina unazad, je da istrošene neonke, sijalice i baterije završe u reciklažnom centru, a ne na deponiji, kako ne bi ugrožavali životnu sredinu, kao i podizanje svesti Starograđana o zaštiti životne sredine i pravilnom odlaganju otpada.

U holu opštinske zgrade, u Makedonskoj 42, tokom cele godine nalaze se specijalne posude za prikupljanje istrošenih sijalica, neonki i baterija.