ODRŽAN PRVI FESTIVAL ĐAČKIH PREDSTAVA „PROMOCIJA HUMANIH VREDNOSTI“

Gradska opština Stari grad u saradnji sa Crvenim krstom Stari grad realizovala je prvi festival đačkih predstava „Promocija humanih vrednosti“, namenjen učenicima trećeg razreda iz šest osnovnih škola na opštini Stari grad. Program i rad na predstavama ostvaren je putem sedam interaktivnih radionica u periodu od septembra do decembra ove godine, a završna predstava koja je održana u svečanoj sali opštine bila je svojevrsno međugeneracijsko druženje, jer su publiku činili roditelji, nastavnici, kao bake i deke mladih glumaca, kojima je druženje u prethodnom periodu bilo otežano.

„Teme radionica bile su tolerancija, lični i grupni kulturološki identitet, poštovanje različitosti, rodna ravnopravnost, dečija prava, nenasilno rešavanje konflikata, diskriminacija i prevencija nasilja na internetu. Tokom prvog polugodišta u radionicama koje su vodili edukovani mladi volonteri Crvenog krsta učestvovale su odabrane grupe mladih glumaca, učenika trećeg razreda, koji su kroz glumu i pokret usvajali zadate teme. Zahvaljujemo se opštini Stari grad koja je omogućila finansije za višemesečni rad sa učenicima“, kaže Dorotea Stanojević, koordinatorka programa Crvenog krsta Stari grad „Promocija humanih vrednosti“.

Prvom festivalu đačkih predstava „Promocija humanih vrednosti“ prisustvovao je i član Veća opštine Nedeljko Neđa Jovanović, koji je istakao da će opština Stari grad uvek podržavati pozitivne i humane vrednosti među decom i osnovcima.

„Ove godine uradili smo mnogo kada je reč o programima za decu, a najvažnije je što smo omogućili besplatne škole sporta gde oni, isto kao i kroz umetnost, uče da komuniciraju, da se vole i poštuju jedni druge. Najbitnije što mi kao roditelji očekujemo od njih je da poštuju starije, pogotovo članove svoje porodice koji su se čuvali od korone, a nekima od njih je to veoma teško palo“, rekao je član Veća Neđa Jovanović.

Cilj programa Crvenog krsta „Promocija humanih vrednosti“ je smanjenje nasilja među mladima, promovisanje tolerancije, nenasilne komunikacije i uvažavanje kulturoloških i međugeneracijskih razlika.