OBNOVA ETNOGRAFSKOG MUZEJA

Prošlogodišnja poplava prostorija Etnografskog muzeja još više je pokazala koliko je neophodna rekonstrukcija kuće kulture, koja će sledeće godine obeležiti 110 godina svoga postojanja. Muzej na Studentskom trgu je od 1984. godine spomenik kulture i u svojim zbirkama čuva gotovo 160.000 predmeta.

U jednoj od najstarijih kuća na Balkanu krov prokišnjava, granitne fasade otpadaju, prozori su dotrajali… Sve to bio je i razlog da Miroslava Stopić, član Opštinskog veća poseti 17. februara Etnografski muzej. Na adresu opštine Stari grad, stigao je zahtev za finansijsku pomoć oko reparacije i zamene prozora na petom i četvrtom spratu. Radovi bi koštali 1.700.000 hiljada dinara.

– U Etnografskom muzeju imamo puno hvale za opštinu Stari grad, koja nam je i nedavno izašla u susret oko nabavke video nadzora za izložbene prostorije i službeni ulaz. Sada smo se obratili opštini da nam pomogne oko reparacije unutrašnjih krila prozora i zamene spoljne stolarije, na petom i četvrtom spratu, na kojima su depoi sa nošnjama i tekstilom. Voda je ovde vrlo oštetila prozore i neophodno je popraviti 13 prozora i jedna balkonska vrata – istakla je Vilma Niškanović, vršilac dužnosti direktora ove institucije kulture. Ona je rekla da Muzej ima projekat kompletnog preuređenja dvorišne i spoljne fasade, kao i krovne konstrukcije koji su uradili stručnjaci Arhitektonskog fakulteta. Za početak radova iz kase Ministarstva kulture odvojeno je četiri miliona dinara.

Etnografski muzej već 19 godina organizuje međunarodni festival etnografskog filma. Festival se organizuje od 14. do 18. oktobra i po rečima direktorke pomoć opštine bi bila dragocena.