OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA – SVETI SAVA

Veselo i svečano bilo je u starogradskim školama u kojima je obeležena školska slava, Sveti Sava. Tako je u Osnovnoj školi “Skadarlija”, sečenjem kolača i intoniranjem himne Svetom Savi započela svetosavska svečanost. Prvi pisani trag o školskoj proslavi Svetog Save potiče iz 1734. godine, kada je obeležen u Sremskim Karlovcima.

– Dan koji je posvećen sećanju na velikog srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa, zakonopisca slavimo danas s radošću sa našim đacima, kolegama, prijateljima – rekla je direktorka škole Mirjana Sloboda.

Svetosavskoj svečanosti u OŠ “Skadarlija” prisustvovao je član Veća Lazar Lešnjak, koji je u ime naše opštine pozdravio domaćine i goste.

– Opština Stari grad svake godine najviše sredstava ulaže u oblast obrazovanja, verujući da je upravo obrazovanje najvažnija karika za razvoj čitavog društva. Pored ulaganja u poboljšanje infrastrukture školskih ustanova, naša opština vodi računa i o unapređenju uslova i kvaliteta obrazovanja osnovaca. O tome svedoče radovi u školskom dvorištu, koji su u toku, kao i činjenica da već pet godina za redom učenicima trećih razreda poklanjamo netbuk računare – poručio je Lešnjak.

Potom je bina svečane sale bila premala da primi talentovane i vesele učenike. Balerine, glumci, pevači – svi su se na najbolji način predstavili gostima, a đačko veselje su ulepšali i predškolci vrtića “Dambo” Predškolske ustanove ” Dečji dani”.