„NOVE BOJE SKADARLIJE“

Pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a u organizaciji Turističke organizacije Beograda u saradnji sa Beogradizacijom Beograda, opštinom Stari grad i JKP Gradske pijace i ovog vikenda u Skadarskoj ulici održava se program pod nazivom Nove boje Skadarlije. Tako će počev od petka pa do nedelje od 19.30 do 20.30 biti postavljena bina ispred Kuće Đure Jakšića na kojoj će se izvoditi program koji vodi glumac Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića. Glumac Mihailo Maksimović u kostimu iz 19. veka u ulozi dobošara čitaće lirsku verziju kodeksa o ponašanju u Skadarliji, a glumac Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića kao nekadašnji stanovnik Skadarske ulice pozdravvićokupljene

Marčela Frančeska, u ulozi Đurine Mile govoriće stihove koje je napisao Đura Jakšić i pevati popularne skadarlijske pesme, dok će Ljiljana Jakšić u ulozi Skadarlijske dame pevati starogradske pesme i pričati anegdote uz pratnju muzičkog orkestra „Stevini tamburaši iz Kupinova“ u petak i muzičkog orkestra „Šajka“, dok će je u subotu pratiti Skadarlijski sekstet, a u nedelju orkestar iz restorana „Zlatan bokal“.

Članice prvog ansambla KUD Pošta Srbije „Đoka Pavlović“, u originalnim starogradskim kostimima izvodiće korake gradskih igara. Za to vreme izvođenja programa u Donjem delu Skadarlije na Skadarlijskom bazaru od 19:00 – 22:00 časova predstaviće se prodavci sa probranim rukotvorinama (Bg lutkice, minđuše, magneti, žirado šeširi, lepeze…), proizvodima starih zanata, antikvitetima, prodavci meda i drugih pčelinjih proizvoda kao i prodavci ručno rađenih sapuna i domaće rakije.

Svakog vikenda, tokom letnjih meseci atmosferu u Skadarskoj ulici dočaraće mladi parovi, obučeni kao dame i gospoda u građanskim kostimima, sa početka 20. veka.