NOVA GODINA U ZNAKU EKOLOGIJE

Kako je stiglo vreme darivanja, potpuno neočekivano, poklon je dobio i predsednik opštine Marko Bastać. Učenici osnovne škole „Stari grad“ su, na čelu sa svojom drugaricom Tarom Stanković predsedniku uručili novogodišnju jelku, ali ne bilo kakvu. Da iako su mali i te kako mogu biti ekološki osvešćeni, pokazali su upravo ovi klinci napravivši recikliranu jelku od makarona. Obojili su je u zeleno, još malo ukrasili i, zaista, izgleda kao prava. Tara Stanković, učenica sedmog razreda ove škole je osmislila čitav projekat pod nazivom „Drvo je život“ i celu školu, zajedno sa svojim drugarima, ukrasila jelkama od recikliranog materijala.

Učenici „Starog grada“ svakako su, kao pravi mali zaštitnici životne sredine dali dobar uvod kasnijem predavanju koje je, za nešto malo starije, održala dr Nada Kostić, predsednica opštinskog Saveta za zaštitu životne sredine, inače odbornica Starog grada. Dr Kostić se odmah osvrnula na nedovoljnu posvećenost zaštiti životne sredine i ukazala na mnogobrojne probleme sa kojima se, kao neko posvećen ovom projektu susreće.

Osvrnula se čak i na raznorazna pisanja medija kada su u pitanju GMO proizvodi i na to kako, upravo zbog raznoraznih pisanja, više ni ne znamo šta smemo, a šta ne smemo da jedemo i pijemo. Predstavnik opštine Milan Cerovac je prisutne podsetio na sve projekte iz ekologije koje je opština Stari grad do sada pokrenula, a u koje spadaju reciklaža baterija, sijalica i kućnih aparata, podsetio je na kese za reciklažu kartona, papira i materijala koje svi zainteresovani mogu preuzeti u Kontakt centru opštine koji se nalazi u prizemlju zgrade, preko puta Velike sale i o kojima se dodatno svaki građanin može informisati svakog radnog dana od 8 do 16:30 putem broja telefona 011/785-2999. Cerovac je pokazao i kako izgledaju kese koje opština obezbeđuje za sve stambene zgrade Starog grada, a koje za svrhu imaju sakupljanje izmeta kućnih ljubimaca. Još jednom se osvrnuo i na izuzetno popularan projekat „Go Busters“ i naglasio da smo jedina opština koja je do sada nešto tako sprovela. Iako je većina znala o čemu se radi, Cerovac je objasnio da su u pitanju mašine koje, takođe, skupljaju pseći izmet i koje su u velikoj meri doprinele da nam Stari grad bude čistiji. Dr Kostić je nakon toga napomenula da nas nakon praznika očekuju posebna predavanja, kao i filmovi iz svih oblasti, sa savetima stručnjaka kako da građani što više pomognu i doprinesu zaštiti životne sredine. Tada će i članovi Saveta za zaštitu životne sredine davati informacije vezane za praktičnu stranu, a biće objavljen i najlepši novogodišnji izlog.