MEĐUNARODNI KONGRES OSOBA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Međunarodni kongres osoba sa smetnjama u razvoju pod nazivom „ Živimo zajedno“, koji se po prvi put održava u regionu, otvoren je u sredu, 13. maja u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad i trajaće do nedelje 17. maja. Ovaj jedinstven događaj u organizaciji Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju „Stari grad“, okupio je stručnjake i osobe sa smetnjama u razvoju iz 11 zemalja Evrope. Osim naših predstavnika, gosti kongresa su bili iz Makedonije, Slovenije, Rumunije, Albanije, Bugarske, Nemačke, Švedske, Crne Gore.“ Tokom pet dana kongresa biće organizovane prezentacije, predavanja, radionice, izleti i upoznavanja Beograda i kulturne baštine naše zemlje“, rekao je Dejan Kozić, predsednik Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju.

Drugi dan kongresa održan je u opštini Stari grada gde je učesnike pozdravio gospodin Risto Raco, član Opštinskog veća:

„Želim vam dobrodošlicu, dobro druženje i da ovaj kongres bude podsticaj za vaš budući rad“, rekao je Raco. U toku dva sata trajanja radnog dela kongresa učesnici iz svih zemalja su se predstavili svojim promo materijalom.

Cilj kongresa jeste da se društvo upozna sa problemima ovih osoba i da im pomogne da prevaziđu poteškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju.

„ U našem okruženju ljudi sa smetnjama u razvoju predstavljaju jednu od najugroženijih grupacija. Predrasude okoline, nedostatak podrške i osnovnih uslova za život muče ih svakog dana zbog čega se najčešće povlače u porodičnu izolaciju. Zato želimo da pružimo pozitivan primer, afirmišemo mogućnosti, sposobnosti i kvalitete osoba ovih osoba i učinimo ih vidljivim“, rekao je Dejan Kozić.