MEĐUNARODNI DAN INVALIDA NA STAROM GRADU – “SPORTOM SE BORIMO ZAJEDNO – NAVIJAMO ZA NJIH”

Gradska opština Stari grad, Centar za smeštaj idnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Stari grad” i Fan klub “Orlovi” pozivaju Vas da se priključite obeležavanju Međunarodnog dana invalida , u subotu, 3. decembra u KnezMihailovoj, ispred restorana “Ruski car”, u periodu od 10 do 17 sati.

Obeležavanju Međunarodnog dana invalida na štandu i dva info pulta prisustvovaće korisnici, roditelji i zaposleni iz Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, brojne javne ličnosti i oko trideset članova Fan kluba “Orlovi”. Na terenu za mali fudbal veličine 15m x 8 m, na naduvavanje sa podlogom veštačke trave,sportski treneri iz škola fudbalairukometa pokazivaćeprve korake u tim sportovima, a pored terena biće postavljena i dva sportska automobila. Pozivamo vas da se priključite akciji i da javnosti predstavimo probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetomi da pomognemo da se oni prevaziđu.
Osnovni problem je socijalna izolacija, često uzrokovana nerazumevanja samog društva koje dodatno otežava ravnopravni položaj osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Strategija rada Centra za smeštaj idnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Stari grad” je u skladu sa strategijom socijalne zaštite naše zemlje: deinstitucionalizacija i inkluzija osoba sa ometenošću, kao i njihovo uključenje u društvene tokove,sa ciljem da se oni prihvate i potvrde kao ravnopravni članovi društva.
Vaninstitucionalnim aktivnostima,bilo rekreativnog,relaksacionog ili kulturnog karaktera,postiže se veći stepen inkluzije osoba sa ometenošću, njihovo prihvatanje kao korisnih i ravnopravnih članova društva, i izbegava se zamka da Dnevni boravci, i pored svrsishodnosti u vidu socijalne zaštite, postanu još jedno sredstvo njihove izolacije.