KRISTALNA NAGRADA FONDU „DR ZORAN ĐINĐIĆ“

„Kristalnu nagradu“ koju Dom omladine Beograda i ProConcept, dodeljuju najboljem projektu mladih i za mlade u 2009. godini, dobio je program radnih praksi pod nazivom „Iskusiti Evropu“ mladi srpski profesionalci u Austriji“ koji je realizovao Fond „Dr Zorana Đinđića“. Nagradu na svečanosti 23. februara, u sali „Amerikana“ Doma omladine primila je Ružica Đinđić, predsednica Upravnog odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić“, koja je rekla da ih svaka nagrada iznenadi i ako su svesni da Fond radi dobro i da je do sada preko 120 mladih imalo prilike da kroz ovaj program stekne neophodno radno iskustvo. Velika većina polaznika je po povratku uspešno pretvorila stečeno iskustvo u adekvatne poslove u struci.

Pored nagrade za najbolji projekat žiri je dodelio i nagradu za najbolju projektnu ideju. Ova nagrada pripala je projektu „Fabrika ideja“ koji je realizovao omladinski kulturni centar „Reformans“ iz Trstenika.

Nagradu Mladenu Lazareviću uručila je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, koja već tri godine podržava dodelu „Kristalne nagrade“. Ove godine opredelila je 100.000 dinara.

– Meni je izuzetno drago, što mogu u ime opštine Stari grad, koja je uvek spremna da izađe u susret projektima mladih , predam nagradu Omladinskom centru iz Trstenika, koji u svom radu želi da oživi, male, lokalne sredine, što u današnjim uslovima nije ni malo lak posao – rekla je predsednica opštine.

Uz reči zahvalnosti Mladen Lazarević je objasnio da su se u svom projektu bavili kulturom.

– Ja sam diplomirani grafičar, malo radim u školi i dosta slikam i radim radionice. Naš projekat se zove „Fabrika ideja“. U našoj fabrici su razni pogoni, uglavnom likovni. Prvi je strip radionica“Ko je kadar“, tu smo uključili dve osnovne škole iz Trstenika. Na Salonu stripa u SKC u Beogradu osvojili smo prvu nagradu. Imamo pogon “Suvenirnice“ gde smo oživljava li već zaboravljene stare zanate, i interesantan pogon fotografije. Obavili smo i obuku mladih u preduzetništvu za mlade nezaposlene iz našeg mesta. Kroz naše pogone je prošlo oko 80 učesnika.

Internacionalni festival kvir filma „Merlinka“ Gej-lezbijskog info centra proglašen je za najbolji komunikacioni pristup projektu.

Konkurs za „Kristalnu nagradu“ bio je otvoren od 18. januara do 8. februara u konkurenciji su bila 43 projekta.

Dodelu „Kristalne nagrade“ zajedno sa Olof Palme Intwernational Centar i ProConcept podržala je i naša opština i ona ove godine iznosi 300.000 dinara.

„ Berlitz“, škola stranih jezika će nagrađenima za Najbolji komunikacioni pristup projektu obezbediti besplatno pohađanje seminara „Sastanci i prezentacije“, dok će dobitnicima Kristalne i nagrade za Najbolju projektnu ideju dodeliti vaučere u visini od 5.000 dinara, koje mogu iskoristiti za učenje nekog od stranih jezika u narednom periodu. Takođe svim učesnicima koji su poslali svoje predloge projekta „Berlitz“ će omogućiti popust od 10 odsto na učenje nekog od stranih jezika. Učenici popust mogu iskoristiti u narednih šest meseci.