KNJIGA ‘EVROPSKA UNIJA I OSOBE SA INVALIDITETOM’

Nacionalna strategija kao način rešenje problema

U opštini Stari grad, održana je promocija knjige «Evropska unija i osobe sa invaliditetom» autora Vladimira Pešića. Promociji su, osim predsednika opštine Mirjane Božidarević i Vjere Radović, člana Opštinskog veća prisutvovali Ljiljana Lučić, gradski sekretar Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu, naučni saradnik u Fridrih Ebert fondaciji Zoran Lutovac i Predrag Jeličić, saradnik opštine pri Kancelariji za osobe sa invaliditetom.
« Knjigom «Evropska unija i osobe sa invaliditetom» želeo sam da napravim jednu vrstu smernice koju naša država mora da sledi, a posebno imajući u vidu zakone Evropske unije. Prvo što moramo da uradimo jeste da prevaziđemo predasrsude koje su u nama pa da shvatimo da su to osobe koje su okrente drugima jer zavise od njih. I kao država i društvo koje teži evropskim integracijama, probleme osoba sa invaliditetom moramo da rešavamo u skladu sa već postojećim i razvijenim standardima zemalja Evropske unije.
Poseban akcenat se stavlja na njihovo specijalno i redovno obrazovanje, na zapošljavanje, na učestvovanje i uključivanje u društvene tokove. Pošli smo od toga da taj problem rešavamo tako što ćemo prvo animirati lokalne uprave gde će ove osobe moći da reše svoje probleme. Po podacima kojima raspolaže Komitet Evropske unije u svetu živi oko šestotina miliona invalida dok taj broj kod nas iznosi oko pola miliona. Knjiga «Evropska unija i osobe sa invaliditetom» ne bavi se samo terminologijom invaliditeta, stepenom i vrstom, već u njoj se mogu naći rešenja i načini za pomoć tim osobama, kako im olakšati život, osamostaliti ih i učiniti ih korisnim za svoju zajednicu», istakao je autor knjige Vladimir Pešić.
I ostali učesnici su se u svojim komentarima pomenute knjige, složili da država mora ovu problematiku rešavati državnom strategijom i kroz sve institucije sistema, počev od vladinog sektora pa sve do privatnih udruženja i nevladinih organizacija. Inače, izdavanje ove knjige pomogla je Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije.
Predrag Jeličić, saradnik opštine Stari grad pri Kancelariji za osobe sa invaliditetom zahvalio se opštini na ukazanom razumevanju i željama da im pomogne u rešavanju problema sa kojima se invalidi svakodnevno susreću. Kancelarija za osobe sa invaliditetom nalazi se u MZ «Donji grad», Ulica Tadeuša Košćuška 36 ( ulaz iz Strahinjića bana 2) i radi svakog radnog dana od 8 do 15.30 časova.