JOVAN KOLUNDŽIJA SVIRA MOCARTA

Opština Stari grad je jedan od pokrovitelja četiri koncerta Jovana Kolundžije na Kolarcu pod nazivom „Bravisimo maestro Mocart“. Veliki umetnički projekat planiran je za 10,13,15 i 17 decembar. Posle koncerata „Volite li Betovena“, koji su obeležili kraj 2008. godine, maestro Kolundžija priprema još jedan izuzetan muzički poduhvat. Na koncertima „Bravisimo maestro Mocart“, uz pratnju četiri pijanistkinje, biće izvedeno 15 Mocartovih sonata.

– Iako nastala pre više od dva veka, Mocartova muzika i danas živi u svojoj lepoti, a za interpretatore predstavlja neiscrpan izvor umetničkih traganja. Kuriozitet ovog projekta je izvođenje obimnog programa u samo četiri dana. Na klaviru će me pratiti: Eugen Čoi iz Koreje, Mariana Humetska iz Kanade, Natalija Lavrik Mladenović iz Rusije i Nada Kolundžija – rekao je čuveni violinista i istakao da ga izuzetno raduju humanitarni koncerti koje „Gvarnerijus“ organizuje zajedno sa opštinom Stari grad i da ako su uspeli da pomognu samo jednom detetu iz Svratišta u Krfskoj on je srećan čovek.

Na susretu sa medijima bili su Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad i Slobodan Petrović, član Opštinskog veća. Predsednica opštine je rekla da kao što je „Gvarnerijus“ centar lepih umetnosti, opština Stari grad je centar lepih aktivnosti i da ovo nije jedina akcija koja spaja dve kuće, već su tu i prolećni i jesenji humanitarni koncerti za decu iz Svratišta iz Krfske ulice. Mirjana Božidarević se zahvalila maestru Kolundžiji što je prepoznao opštinu Stari grad kao dobrog partnera.

Jovan Kolundžija, naš istaknuti violinista i osnivač centra lepih umetnosti „Gvarnerijus“, je umetnik koji svojim stvaralaštvom obeležio i zadužio domaću muzičku scenu, a tokom svoje duge karijere nastupao je u više od četrdeset zemalja sveta, održao je više od četiri hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim salama, a dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja.