JAVNA TRIBINA O PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

U domu zdravlja „Stari grad“ danas je održana javna tribina i rasprava predloga nacrta politike primarne zdravstvene zaštite. Učestvovali su ministar zdravlja Tomica Milosavljević, gradski sekretar za zdravstvo prof.dr Dragana Jovanović, zamenik predsednika opštine Stari grad Ana Danilović, dr Orvil Adams, direktor projekta primarne zdravstvene zaštite na Balkanu, Predrag Životić, koordinator Projekta politike PZZ na Balkanu, kao i domaćin, dr Ljubiša Perišić, direktor D.Z. „Stari grad. Učešće su uzeli i predstavnici domova zdravlja i ustanova primarne zdravstvene zaštite, Gradskog zavoda za javno zdravlje…

-U konceptu javnog zdravlja, dom zdravlja kao ustanova koju osniva lokalna samouprava, ima veoma važno mesto. Čak 42 odsto svih lekara radi u mreži primarne zdravstvene zaštite – rekao je Tomica Milosavljević. Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita mora da bude dostupna, delotvorna i održiva, sa korisnikom na prvom mestu, a dragocenost za opštinu Stari grad je da ima ovakav dom zdravlja.

-Saradnja Doma zdravlja “Stari grad“ i opštine je lep primer, iako je ova zdravstvena ustanova u nadležnosti grada. Mnogo smo uložili u renoviranje i opremu-rekla je Ana Danilivić, koja je istakla aktivno učešće opštine u politici projekta primarne zdravstvene zaštite na Balkanu.

U javnoj raspravi koja je usledila, govorilo se o zdravstvenoj zaštiti osoba sa posebnim potrebama, organizaciji domova zdravlja u unutrašnjosti Srbije i značaju primarne zaštite za mentalno zdravlje.