IZLOŽBA „LJUBAV“ U SKADARLIJI

U Kući Đure Jakšića u Skadarliji, od 11. do 21. marta, biće otvorena izložba „Ljubav“, slikarke i lekara specijaliste, Mirjane Grubor Urošević. Milena Pavlović Barili, Frida Kalo i Mileva Marić Ajnštajn su tri žene koje su izuzetnim delom i snažnom individualnošću, na tajanstven način zakoračile u atelje Mirjane Grubor Urošević.

– Slikarka slobodno kombinuje različita izražajna sredstva, iznosi raznovrsne poetičke predloge i stvara slike duha Milene, zatim ponire u svet viđen okom Fride Kalo a možda najdelikatniji prostor za istraživanje mogućnosti simboličke i emocionalne razmene predstavlja svet viđen okom Mileve Marić Ajnštajn – kaže Suzana Polić Radovanović i objašnjava – Milena, Frida i Milena, tri žene koje se nikada nisu srele, da su boravile u istom fizičkom prostoru mogle su se razumeti u tragičnim događajima sopstvenih života. Milena, u više navrata vezana za postelju zbog operacija kičme, Frida čiji život prolazi u trpljenju izuzetno teških posledica saobraćajnog udesa i Mileva koja je od rođenja nosila vidljiv telesni hendikep. Uz njih, lekar i humanista Mirjana Grubor Urošević, čiji je život usmeren na prepoznavanje, razumevanje i lečenje bolesnih.

Mirjana Grubor Urošević, rođena je u Drvaru. Medicinski fakultet je završila u Sarajevu. Slikarstvom se bavi od najranije mladosti i član je više umetničkih sekcija.