INICIJATIVA ZA VEĆE NADLEŽNOSTI GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD

Osmislivši program „Zajedno za vašu zgradu“, kao jedan od najkorisnijih projekata, koji direktno utiče na veliki broj stanovnika jedne lokalne zajednice, Gradska opština Stari grad je pokazala proaktivni stav i sposobnost da uoči realne probleme građana i nađe način da ih rešava. Raspisivanjem prvog konkursa za finansiranje radova na stambenim objektima Starog grada, opština je direktno počela da se bavi obnavljanjem zgrada, od kojih su mnoge stare i više od pola veka. Rečju, opština Stari grad je preuzelainicijativu da se bavi problemom kojim se niko nije bavio čitavih 50-60 godina.

Danas, više od pet godina nakon što je ideja o akciji „Zajedno za vašu zgradu“ zaživela, inicijator samog projekta s ponosom može da kaže da je više od 900 starogradskih zgrada obnovljeno i uređeno zajedničkom saradnjom opštine i stanara.

– Kada smo 2010. godine pokretali prvi konkurs, nismo ni sanjali da će u samo pet godina više od polovine stambenih zgrada na Starom gradu uzeti učešće u ovom programu. Izuzetno smo srećni što se zahvaljujući našoj upornosti da se ovaj program održi, komšijski duh širi Starim gradom – kaže Marko Bastać, idejni tvorac projekta „Zajedno za vašu zgradu“.

Nakon velikog uspeha projekta „Zajedno za vašu zgradu“, predstavnici opštine Stari grad su projektom „Zajedno za vašu fasadu“ pokušali da „izađu na crtu“ još jednom dugogodišnjem estetskom i bezbednosnom problemu Starog grada, a to je problem oronulih i dotrajalih fasada. Finansiranjem čak 80 % od ukupne vrednosti radova na obnovi fasada, rukovodstvo opštine je uz ogromnu podršku Starograđana, imalo nameru da izađe u susret stanarima koji žive u zgradama čije su fasade oštećene.

– Iako su, po zakonu, za stanje stambenih zgrada odgovorni stanari, odnosno vlasnici stanova, mi smo programima „Zajedno za vašu zgradu“ i „Zajedno za vašu fasadu“ pomogli da Stari grad bude lepše, uređenije i bezbednije mesto za život. Ova dva programa su nastala jer smo uvideli da većina stanara u ovim teškim vremenima ne može samostalno da finansira potrebne popravke. Da se mi, Starograđani, nismo zajedno organizovali, uređenje zgrada i fasada ne bi bilo ni započeto –kaže Marko Bastać i objašnjava da je u izveštaju Državne revizorske institucije utvrđeno da opština više ne može da pomaže obnovu fasada i zgrada, jer prema tumačenju ove institucije na taj način podiže vrednost stanova, koji su u privatnom vlasništvu naših komšija. Za nas obnavljanje starogradskih fasada znači lepše zgrade i bezbednije ulice za pešake, a ne skuplji kvadrat stanova Starograđana. Popravkom liftova i elektro-ormara podižemo bezbednost u starim zgradama, a ne cene stanova – kategoričan je Bastać.

Zbog opasnosti da projekat „Zajedno za vašu zgradu“ bude ugrožen zbog pitanja nadležnosti, Marko Bastać je uz podršku velikog broja skupština stanara koje su učestvovale u programu „Zajedno za vašu zgradu“ pokrenuo Inicijativu za povećanje nadležnosti opštine Stari grad u oblasti uređenja i održavanja stambenih zgrada. Broj potpisnika ove inicijative svakodnevno raste, a svi koji bi želeli da se pridruže listi građana koji podržavaju ideju da se briga o Starom gradu prepusti Starograđanima mogu potpisati ovu inicijativu u kancelariji broj 7, na prvom spratu opštine Stari grad.

– Ne želimo da dopustimo sebi da građanima na njihova pitanja i potrebe odgovaramo rečima „nismo nadležni“. Zbog toga ćemo nastaviti borbu za veće nadležnosti opštine Stari grad i to ne samo u oblastima održavanja zgrada, nego i u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture – poručio je Bastać i napomenuo da je sva ovlašćenja u vezi ovih životno važnih pitanja za našu opštinu i njene građane preuzeo grad Beograd, koji novac Starograđana raspoređuje u prigradske opštine i na nepoznate projekte. Nikada nećemo odustati od projekata koji povećavaju bezbednost života na Starom gradu! Zbog toga zahtevamo da se nadležnosti opštine povećaju, jer ko bolje zna šta je potrebno Starom gradu od nas Starograđana, koji ovde živimo i radimo – zaključio je član Veća opštine Stari grad Marko Bastać.

OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVO I KULTURA?

Obrazovne, zdravstvene i kulturne ustanove na Starom gradu i njihov rad nisu u nadležnosti opštine Stari grad, nego u nadležnosti odgovarajućih ministarstava i Gradske uprave grada Beograda. Ipak, opština Stari grad kontiunirano ulaže finansijska sredstva u obnovu starogradskih vrtića, srednjih i osnovnih škola. Takođe, rekonstrukcija Doma zdravlja je finansirana opštinskim sredstvima, kao i obnova i uređenje brojnih kulturnih ustanova na teritoriji opštine.