U OŠ „KRALJ PETAR PRVI“: EVROPSKE „HIBRIDNE“ KVALIFIKACIJE ZA SVETSKI KUP U ŠAHU

Šahovski savez Srbije, jedan je od domaćina kvalifikacionih turnira Evropske šahovske unije za Svetski kup. U skladu sa epidemiološkom situacijom u svetu, ovo je prvi put da se turnir u ciklusu za prvenstvo sveta održava na tzv. „hibridni“ način.

Na poziv predsednika našeg Šahovskog saveza Dragana Lazića, svečanom otvaranju takmičenja upriličenom u svečanoj sali OŠ „Kralj Petar Prvi“, prisustvovali su predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i pomoćnik ministra omladine i sporta  Darko Udovičić.

„Veliko nam je zadovoljstvo što se ovakav turnir održava na teritoriji naše opštine. Afirmacija sporta je jedna od važnih aktivnosti za Stari grad i nadam se da ćemo kao opština biti domaćin još mnogim takmičenjima. Takođe, radujem se i daljoj saradnji sa Šahovskim savezom Srbije. Trudićemo se da zajedničkim snagama još više popularizujemo šah i približimo ga našim sugrađanima, naročito mlađoj populaciji, jer igranje šaha ima pozitivan uticaj na intelektualni razvoj mladih osoba“, istakao je Marjanović i proglasio turnir otvorenim.

Predsednik šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je istakao da se takmičenje po prvi put održava na ovakav način u našoj zemlji. „Suština je što umesto za šahovskom tablom šahisti sede za kompjuterom u nekoj od sala u svojoj zemlji, pod nazorom sudija i takmiče se sa protivnikom koji je hiljadama kilometara daleko,“ naglasio je Lazić i dodao da u takmičenju  za 36 viza koje vode na Svetski kup učestvuje 264 šahista iz 25 nacionalnih federacija, među kojima je 164 nosioca velemajstorske titule.

„Ministarstvo omladine  i sporta je stalni partner  podrška Šahovskog saveza Srbije u svim međunarodnim takmičenjima. Ovo je prvo koje se u uslovima pandemije održava na ovaj način – „hibridno“. Poželeo bih našim šahistima da se izbore za mesta koja vode na Svetski kup“,poručio je Darko Udovičić.

Boje naše zemlje u trci za 36 mesta iz Evrope na Svetskom kupu brani devet, trenutno najboljih, šahista – velemajstori Aleksandar Inđić, Ivan Ivanišević, Velimir Ivić, Miloš Perunović, Boban Bogosavljević, Luka Budisavljević, Branko Damljanović i internacionalni majstori Marko Nenezić i Novak Čabarkapa. Glavni sudija takmičenja je Dominik Dervije iz Francuske, a njegov zamenik je FIDA sudija Rade Goljović.