GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI SA POLJSKIM GRADOM LUBLINOM

Prilikom zvanične posete Lublinu predstavnici beogradske opštine Stari grad su zajedno sa domaćinima razmatrali oblasti u kojima je moguće jačati bilateralne veze i partnerstvo dve opštine, koje bi doprinele razvoju međusobnog razumevanja, tolerancije i saradnje.

U želji da se proširi i ojača prijateljstvo između dve lokalne zajednice, koje se razvija još od 2013. godine gradonačelnik Lublina Krištof Žuk i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać potpisali su u Lublinu Sporazum o saradnji koji uređuje dalje odnose ove dve opštine.

– Zbog nezavidne finansijske situacije i istorijski minimalnog budžeta opštine Stari grad, ulažemo velike napore da uspostavimo i razvijemo saradnju sa evropskim gradovima i opštinama, jer oni imaju neposredan pristup međunarodnim fondovima koji finansiraju različite projekte – rekao je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać u Lublinu i najavio realizaciju prvih partnerskih projekata.

Razmenom eksperata, znanja, ideja i iskustava dve strane će pokretati zajedničke inicijative i projekte u oblastima zapošljavanja, preduzetništva, učešća građana u donošenju odluka, zdravstvu, zaštite životne sredine, ravnopravnosti polova, kulture, sporta i informacionih tehnologija. Rezultate podnošenja zajedničkih predloga projekata međunarodnim fondovima i organizacijama, Lublin i Stari grad očekuju već tokom naredne godine, a kako je rok trajanja Sporazuma o saradnji deset godina, to će biti samo početak jedne plodonosne saradnje.