GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD POTPISALA EVROPSKU POVELJU O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Predsednica Skupštine i Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad Mila Popović danas je svečano potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

Ovim činom opština Stari grad se i formalno priključila velikoj porodici od 1656 evropskih gradova i opština i 34 u Srbiji koje su prihvatile ovaj dokument koji daje jasan pregled svih oblasti rada lokalne vlasti u kojima je neophodno uvažiti principe jednakih mogućnosti.

Skupu su prisustvovali članovi Veća opštine, odbornice i odbornici starogradske Skupštine, članovi Saveta za rodnu ravnopravnost, savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost dr Branka Drašković, predstavnice škola, predškolskih ustanova, centra za socijalni rad, Doma zdravlja Stari grad i civilnog sektora sa Starog grada.

– Savet za rodnu ravnopravnost GO Stari grad osnovan je u oktobru prošle godine godine odlukom Skupštine. Cilj nam je da uskoro donesemo Lokalni akcioni plan, prvi rodno ravnopravni opštinski budžet za 2018. godinu i da formiramo žensku odborničku mrežu u Skupštini opštine, nezavisno od političke pripadnosti odbornica – rekla je Mila Popović.

Savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost dr Branka Drašković pozdravljajući prisutne istakla je da je kao Starograđanka ponosna što prisustvuje ovakvom skupu u matičnoj opštini, koji ima za cilj podsticanje i unapređenje ravnopravnosti, suzbijanje rodno zasnovanog nasilja, kao i ekonomsko osnaživanje žena.

– Rodne ravnopravnosti nema bez partnerskog odnosa. Danas u Narodnoj skupštini imamo 33 odsto žena među narodnim poslanicima, i po tom podatku zauzimamo peto mesto u Evropi. Naš cilj je društvo jednakih šansi, a za početak se zalažemo da se novim zakonskim rešenjima obezbedi da u nadzornim i upravnim odborima bude zastupljeno 40 posto žena – rekla je dr Branka Drašković.

Ona je istakla da statistika kaže da žena u Srbiji prosečno trpi nasilje 10 godina, i da je u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 330 žena, a samo od početka 2017. godine – 13 žena i jedno dete.

– Nažalost jedan od ključnih razloga porodičnog nasilja je to što je žena u našem društvu ekonomski zavisna. Kroz formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost i usvojenu strategiju, kao i akcioni plan, u ostvarivanju rodne ravnopravnosti važan je i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet u novembru – istakla je dr Branka Drašković.

Ovo je bio i uvod u tribinu na temu nasilja u porodici, na kojoj su učestvovale Gordana Radić, zamenica Javnog tužioca iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, prim. dr Mirjana Radovanović, spec. pedijatrije Doma zdravlja Stari grad, Tatjana Pejović, rukovodilac odeljenja Stari grad Gradskog centra za socijalni rad, Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja žrtava nasilja HAJ’R i Ljiljana Marković, specijalna pedagoškinja iz IAN Telecentra.

Učesnice tribine su istakle da je neopohodno preventivno delovati, osnažiti i ohrabriti žene da ne trpe bilo kakav vid partnerskog i porodičnog nasilja, u kome su najveće žrtve one i deca. U tom smislu se očekuje i da će nova zakonska rešenja udaljavanja nasilnika iz stana na 48 sati, kao i koordinacija rada policije, radnika centra za socijalni rad i tužilaštva od 1. juna ove godine doprineti boljoj zaštiti žrtva nasilja i zaštiti porodice.

Jedan od zaključaka tribine o nasilju nad ženama je i da je neophodna uska saradnja policije, tužilaštva, centara za socijalni rad i udruženja koja se bave ovom tematikom kako bi žrtve nasilja bile zaštićene.