GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD: MERE U USLOVIMA PANDEMIJE – ZA INFORMACIJE O VAKCINACIJI NA STAROM GRADU POZOVITE 7852-999

VAŽNO OBAVEŠTENJE POVODOM MASOVNE IMUNIZACIJE

Za sve neophodne informacije u vezi sa prijavljivanjem za vakcinaciju Starograđani se mogu obratiti Kontakt centru na broj 011/7852-999, u periodu od 08.00 do 16.00 časova.

 

OBAVEŠTENJE GRAĐANIMA – KORISNICIMA USLUGA

Poštovani Starograđani,

Obaveštavamo vas da se s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, shodno preporukama gradskog i opštinskog štaba za vanredne situacije, a u cilju zaštite zdravlja sugrađana i zaposlenih, u Upravi GO Stari grad ne vrši direktan prijem stranaka dolaskom u odeljenja, odseke i službe Uprave Gradske opštine Stari grad.

Građani koji imaju potrebu da završe neodložne poslove iz opštinske nadležnosti za sve potrebne informacije mogu se obratiti na Prijavnici, u prizemlju opštinske zgrade,  telefonskim putem ili slanjem elektronske pošte na nadležna odeljenja, odseke i službe Uprave Gradske opštine Stari grad.

Sugrađani, takođe, mogu zakazati termin u kome će im službenici određenog odeljenja u šalter sali dostaviti tražena dokumenta ili rešenja, naravno uz korišćenje svih propisanih epidemioloških mera (merenje temperature, distanca, nošenje maski, upotreba dezinfekacionih sredstva).

Telefoni i elektronske adrese nadležnih odeljenja, odseka i službi Uprave Gradske opštine Stari grad.

NAČELNIK UPRAVE GRADSKE OPŠTINE

          Vladimir Baćović

 

 

STRUČNO-OPERATIVNI TIM ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD: DESET SAVETA GRAĐANIMA I ZAPOSLENIMA ZA SAMOZAŠTITU I USPORAVANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Stručno-operativnim tim Štaba za vanredne situacije Gradske opštine Stari grad, kojim rukovodi dr Ilija Brčeski, vanredni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, član SANU, objavljuje deset saveta građanima i zaposlenima za samozaštitu i usporavanje širenja virusa korona.

Dr Ilija Brčevski kaže da u poplavi „saveta” koje možemo da pogledamo svuda oko nas, treba poslušati još nekoliko kratkih, neopterećujućih, logičnih i delotvornih „a ako nisu takvi, zaboravite ih“.

„Evo, savet nad savetima, majka svih saveta: Ovo nije katastrofa i svet neće propasti. Prolećno sunce će sutra ponovo izgrejati i vi ćete uživati u svim darovima koje život pruža. Zato budite trenutno oprezni“, naglašava dr prof. Brčeski i građanima preporučuje da  se pridržavaju sledećih saveta:

 1. Pranje ruku vodom i sapunom je sasvim dovoljno. Sredstva za dezinfekciju pomažu, ali i sapun to isto čini. Perite ruke često, posebno kad ste u „spoljašnjem” svetu dirali bilo šta. Navikavajte se da „čiste ruke” nisu samo politički, već i neophodni zdravstveni uslov.
 2. Sada nije vreme za pokazivanje osećanja ili bliskosti direktnim kontaktom, sa bilo kime i bilo gde. Rukovanje, grljenje, tapšanje po ramenu… su nepristojni i nebezbedni. Sačekajmo da ovo prođe.
 3. Jedna od veoma ružnih navika je diranje lica ili delova lica rukama. Odvikavajte se dodirivanja usana, nosa ili očiju rukama ukoliko ih neposredno niste oprali vodom i sapunom.
 4. Maska i rukavice nisu potpuna zaštita. Pre je to pokazivanje odgovornosti prema okolini i sprečavanje širenja kapljica vaših sekreta, odnosno sprečavanje „lepljenja” mikroba na kožu koja ima puno sitnih ispupčenja i udubljenja, pravo mesto za mikrobe. Posle određenog vremena na maski se nahvataju kapljice i ona postaje odličan prenosilac mikroorganizama. Skupe maske nisu ništa bolje od običnih. SECITE NOKTE. Autor ovih saveta je ispitivao „crno ispod noktiju” i to je prepuno mikroorganizama.
 5. Sigurno već izbegavate gužve i mesta okupljanja. Nastavite tako.
 6. Obavezno properite hranu sa pijace. Jedite šta god vam prija, ali umereno. Naravno, budite sigurni da ste higijenski pripremili hranu. Ne nabavljajte hranu od sumnjivih izvora. Trenutno veliki lanci kontrolišu hranu, a velike pijace imaju proverene prodavce. Naučite se da pripremite onoliko koliko ćete pojesti i ne bacajte hranu. Sada je to dodatni izvor kontaminacije u kontejnerima.
 7. Putovanje je otežano sa razlogom. Ako ne morate, ostanite kod kuće. Ionako tu sve najbolje poznajete, a dosada je sitna privilegija.
 8. Nemojte redovno pratiti sve informacije koje se ponavljaju. Medijska zaraza je ponekad gora od virusne. Dva puta slušanja vesti i jedne novine vas čine informisanijim od vaših predaka dnevno, koliko njih za deset godina. Probajte da nađete muzičku stanicu bez vesti i sa po nekom reklamom (ima ih). Kad vam treba ciljna informacija, nazovite ciljnu službu.
 9. Voda je važna, nemojte biti žedni. Nemojte se ni nalivati tečnostima. Voda sa česme je bolja od one koja stoji dugo u flaši, posebno plastičnoj. Naterajte sebe da dnevno popijete dva čaja iako niste bolesni. Ali čaj od prirodnih biljaka poput kamilice, nane ili žalfije. Dovoljno. Neki od čajeva su diuretici, pa ne treba preterivati. Izbegavajte, nemojte, zaboravite, da umesto vode i povremeno čaja koristite bilo šta drugo.
 10. Lekari su sada pod stresom, većim od vašeg. Koristite ih pametno, odnosno što manje i sa potrebom. Prethodno pozovite telefonom. Ako imate ispod pedeset godina i blage simptome na koje ste navikli, nije strašno. Ako ovo čitate, onda ste dobro i jedino što vam preostaje je da brinete o svojima i onima koje ne smatrate svojima. 

DESET SAVETA ZA ZAPOSLENE:

 1. Za razliku od građana koji brinu za lično, vi brinete i za javno zdravlje, što je dodatna obaveza. Ne zaboravite to, iako niste lekari.
 2. Na vašim lokacijama je najčešće skup ljudi, veći ili manji. Ne dozvolite to.
 3. Prostor za javnu higijenu nije samo obaveza higijeničara. Nemojte ostavljati negativne posledice. Koristite 70% alkohol za dezinfekciju vaše neposredne okoline i uređaja.
 4. Izbegavajte kolegijalna druženja na poslu, čak i po dve osobe ukoliko nije potrebno.
 5. Na javnim mestima i na poslu nosite obavezno zaštitna sredsva. To pokazuje vašu profesionalnost i posvećenost odlukama države koju predstavljate.
 6. Trudite se da budete ljubazni, ne servilni, i odgovorni prema poslu. Sada treba biti tolerantniji prema klijentima jer su ovo vanredna vremena.
 7. Veća posvećenost radu može da bude jedna od olakšavajućih okolnosti poslovnog dana.
 8. Na ulazima treba pojačati kontrolu i svrhu ulaska. Dezinfekcija svih rukohvata, površina i ruku mora biti obavezna.
 9. Vaša reč u javnosti ima posebno značenje. Zato nemojte iznositi neproverene, tabloidne vesti ili sopstveno mišljenje ukoliko nije zasnovano na činjenicama, zadržite za sebe.
 10. Poštovanje subordinacije i sprovođenje odluka je posebno važno sa vaše strane. Najbolja odbrana je funkcionisanje svih državnih sistema, a vi ste deo toga.

Vama na raspolaganju, Vaš SOT