GRAD MAKSIMALNO INTENZIVIRA ČIŠĆENJE I POSIPANJE ULICA SOLJU

Grad je angažovao sve raspoložive ekipe komunalnih preduzeća na čišćenju i posipanju ulica solju, u opštinama i mesnim zajednicama građanima će biti podeljeno oko 150 tona soli, tako da će svaka skupština stanara moći da se pobrine za prostor ispred svoje zgrade, najavio je danas gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na sastanku Gradskog štaba za elementarne nepogode i vanredne situacije u Starom dvoru. Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, šef štaba Branko Smiljanić, pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković i direktori svih javnih i komunalnih gradskih preduzeća.

– Ulice čisti i posipa solju oko dve hiljade ljudi, ali grad sam ne može da očisti više hiljada kilometara ulica i trotoara. U ovu akciju moramo da se uključimo svi, budući da je to i obaveza svih nas. Od danas gradska komunalna inspekcija neće više nikoga opominjati da prostor ispred zgrada nije očišćen, već će samo pisati kazne, pre svega velikim preduzećima. Ne možemo više da obraćamo pažnju na to šta je čije zaduženje. U najgoroj mogućoj situaciji, kada temperatura danju prelazi nulu, a noću padne ispod nule i sve se zaledi, sa velikim brojem povređenih građana, maksimalno ćemo intenzivirati čišćenje prostora na kojima ljudi najviše stradaju, a to su stepenice zgrada i prilazi, ali ćemo čistiti i svaki drugi prostor – najavio je Đilas.

Gradska komunalna preduzeća su po čišćenju trotoara oko parkova i svih drugih širih od pet metara, gradskih pijaca, parking prostora, grobalja i svih drugih prostora u nadležnosti grada već 8. januara počela da posipaju so i na drugim površinama. Očišćene su sve ulice prvog prioriteta, mostovi i pešačke pasarele, a u sistem je uvedeno i šest opština šireg gradskog područja, rekao je Branko Smiljanić.

Prema prognozi meteorologa temperatura od ponedeljka ne bi trebalo da bude ispod nule, a grad dotad može da izdrži budući da ima dovoljne količine soli i energenata. Građani se uredno greju, a grad je danas uputio dopis Vladi Republike Srbije da mu dostavi određene količine mazuta iz robnih rezervi.

– Taj mazut ćemo vratiti kada počne snabdevanje gasom. Toplane trenutno koriste samo tri odsto gasa, sav ostali gas prepuštamo Srbiji i individualnim potrošačima koji nemaju drugu opciju. Sada trošimo i po tri hiljade tona mazuta dnevno za grejanje – rekao je Đilas.

On je najavio da će grad uputiti predlog Ministarstvu za rad da preduzećima koja počinju sa radom u sedam sati sugeriše da pomere radno vreme, budući da je od sedam do devet časova najkritičniji period. Ukoliko iduće nedelje ne dođe do otopljavanja, Ministarstvu obrazovanja će biti predloženo da drugo polugođe umesto 21. januara, počne nekoliko dana kasnije.

Beoinfo