GODIŠNJA IZLOŽBA ULUPUDS-A

Godišnja izložba slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a „Tradicionalno-moderno 2010“ otvorena je sinoć 28. aprila u prepunoj galeriji Centralnog doma vojske Srbije i biće otvorena do 12. maja.

Samom otvaranju izložbe prethodila je borba rapirom, koju je organizovalo Društvo mačevalaca „Sveti Đorđe“ iz Beograda i muzički program posvećen čembalu.

Umetnike i goste na izložbi pozdravio je slikar Rade Marković koji je autor likovno-grafičkog rešenja kataloga, plakata i znaka izložbe.

Izložbu je otvorila Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, rečima da je opština Stari grad spoj tradicionalnog i modernog i da je sasvim prirodno da podržava i takve tokove u umetnosti.

Od strane umetnika stigle su reči zahvalnosti za Opštinu koja je i ovoga puta finansijski podržala projekat ULUPUDS-a.

– Spoj tradicionalnog i modernog je postmodernistički fenomen vezan za situaciju u umetnosti našeg doba. Premošćavanje različitih jezičkih i stilskih kodova gradi most između starog i novog, regionalnog i internacionalnog umetničkog iskustva – kaže Vesna Lakićević Pavićević, istoričar umetnosti.

O ukusima , pogotovo u umetnosti teško je govoriti. Moderno i tradicionalno je uvek na suprotnim stranima sa svojim argumentima. Dok jedni kažu „Šta ima ornamentalnije od najvećeg dela apstraktne umetnosti“ Tradicionalna društva po drugim teoretičarima pokušavaju da se održe tako što kroz umetnost predaju poruke o tome „Šta mi jesmo“ iz naraštaja u naraštaj.

– Izložba „Tradicionalno-moderno“ daje jedno moguće tumačenje, potvrđuje tezu da je prisustvo tradicionalnih elemenata u umetnosti uvek aktuelno i u poređenju sa savremenim umetničkim poetikama i pogledima na svet potvrđuje svoju autentičnost – tvrdi Vesna Lakićević Pavićević.

Žiri izložbe je: Nebojša Đuranović, Petar Vujošević, Dragutin Gane Milanović. Predsednici žirija su: Svetlana Pavlović Đindo i Hadži Miodrag Mihailović.