DOSITEJEVE BASNE, 21. APRILA

U sredu 21. aprila sa početkom u 19 časova u Muzeju Vuka i Dositeja će biti predstavljena knjiga „Izabrane basne Dositeja Obradovića“ koju je priredio dr Miodrag Maticki, a čiji je izdavač Zadužbina „Dositej Obradović“. Ovom prilikom biće otvorena izložba 24 akvarela slikara Predrag Todorović kojima su maštovito ilustrovane izabrane Dositejeve basne.

Iako Dositej nije prvi koji kod nas prevodi basne, on ih prvi prevodi u ovom obimu upotpunjavajući ih „naravoučenijima“. Uvidevši izuzetnu pedagošku vrednost basni i njihovu pogodnost u sprovođenju prosvetiteljske misli, Dositej basne prevodeći adaptira u duhu srpskog jezika, prilagođavajući ih za domaću publiku.

Najnovije, bogato opremljeno i živopisno ilustrovano, izdanje „Izabranih basni Dositeja Obradovića“ omogućiće čitaocima da se sa ovim specifičnim književnim izrazom iznova upoznaju.

Na svečanom otvaranju izložbe „Ilustracija basni Dositeja Obradovića“ prisutnima će se obratiti dr Miodrag Maticki, Mirjana Dragaš, upravnik Zadužbine „Dositej Obradović“ i muzejski savetnik Ljiljana Čubrić, upravnik Muzeja Vuka i Dositeja, koja je i autor izložbe akvarela Predraga Torogovića. U umetničkom delu programu će učestvovati glumica Mirjana Vukojčić.