Dešavanja – jun 2022.

PROGRAM ZA JUN 2022.

U okviru manifestacije pažljivo smo pripremili raznolike sadržaje za sve uzraste, između ostalog: otvoreni bioskop, predstave, kreativne radionice za decu i odrasle, koncerte i prodajne izložbe.

 

 

16.06. – 30.06.2022. 
Kuća Đure Jakšića
Skadarska 34, Beograd

U sklopu projekta “Podrška porodicama nestalih – memorijalizacija”, koje je sprovelo Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza” u saradnji sa GO Stari grad, nastali su umetnički radovi članova porodica nestalih.
Na izložbi pod nazivom “Nasloni moje vreme na svoje, tako će večnost duže trajati” biće prikazani radovi 16 porodica čiji su najbliži članovi nestali ili poginuli tokom rata u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

16.06.2022.
“Milena Pavlović Barili – dihotomija njenog meseca”
Autor: Miodrag Kovačević
4 BITEF zona, BITEF teatar

Multimedijalni performans pod nazivom “Milena Pavlović Barili – dihotomija njenog meseca” autora Miodraga Kovačevića prikazuje odnos likovnog dela ove autorke prema Arlekinu i njenom kompleksnom tumačenju umetnosti iz prve polovine HH veka. Kroz autorsku muziku na Mileninu i svoju poeziju, kroz poetske fragmente, video-rad i pokušaje otkrivanja njihovih i svog identiteta u kontekstu neobičnog trojnog odnosa Milene, Arlekina i Pjeroa, kroz savremeni pokret kao derivat postulata komedije del arte, koreografisani i improvizovani ples. Miodrag će pokušati da pruži nove odgovore na pitanja da li je Milena Arlekin, a on sam Pjero, ali će i ponuditi svoju umetničku tezu o tome da su Arlekin i Pjero u stvari najvažnija dvojnost koju je Milena izgradila i porodila u unutrašnjosti sopstvenog meseca. Performans je svojevrsni manifest Arlekina i Pjeroa 21. veka.

 

17.06. – 18.06.2022.
Starogradski noćni bazar
Studentski park, Beograd

U sklopu Starogradskog noćnog bazara biće predstavljeni proizvođači organske hrane, lekovitog bilja, autentičnog nakita i originalnih brendova.

 

 

 

 

18.06.2022. od 10:00 do 12:00
Okupljanje: ugao Francuske i Gospodar Jevremove ulice
Broj mesta: 20
Prijave se vrše u uslužnom centru GO Stari grad ili putem društvenih mreža

Otkrijte tajne koje krije jedna od najlepših Dorćolskih ulica, Gospodar Jevremova.

 

 

 

 

 

20.06.2022. od 12:00 do 13:30
Botanička bašta “Jevremovac”
Broj mesta: 40
Prijave se vrše u uslužnom centru GO Stari grad ili putem društvenih mreža

Uz stručnog vodiča upoznajte biljni svet botaničke bašte Jevremovac.

 

 

 

 

 

20.06. – 30.06.2022.
Karavan ”Budi hrabra”
Gradska opština Stari grad u saradnji sa UG Žena uz ženu organizuju besplatne preglede grudi u cilju podizanja svesti o značaju prevencije i suzbijanja raka dojke. Preglede će vršiti radiolozi svakog dana u periodu od 20.06. do 30.06. na Kalemegdanu.

21.06.2022. u 19:00
SVETSKI DAN MUZIKE
U utorak od 19 časova, na Svetski dan muzike, u Parku vojvode Vuka očekuje vas koncert klasične muzike u izvedbi profesora i učenika iz muzičke škole ”Dr Bojislav Vučković” koji ove godine obeležavaju 70 godina od osnivanja. Nakon nastupa đaka, na pozornici na Topličinom vencu nastupaće akapela hor FAMOS (FAMOS)
Predgrupa učenicima i profesorima biće naši najmlađi drugari iz hora “Čarolija”.

 

 

 

 

21.06.2022. u 18:00
PROJEKCIJA FILMA “UDAH IZDAH”
Povodom Svetskog dana muzike u Konaku knjeginje Ljubice, u Sali pod svodovima od 18 časova, održaće se prikazivanje dokumentarnog filma o pijanistkinji Nadi Kolundžiji. Na projekciji će prisustvovati i pijanistkinja Nada Kolundžija, a nakon emitovanja filma publici će se obratiti muzikolog dr Ivana Miladinović Prica.

 

25.06.2022. od 10.00-11.30/12.00
POZORIŠNA RADIONICA:
U učionici učiteljice Ljutmile – ,,Tradicija jedne porodice“
Kulturni centar – Dom porodice Pavlović
Starosna grupa: predškolci i mlađi razredi (1. i 2. razr. osnovne škole) u pratnji roditelja
Broj mesta je ograničen te je potrebno da prijavite vašu decu ili u Uslužnom centru GO Stari grad ili putem društvenih mreža.

Tokom pozorišne radionice ”U učionici učiteljice Ljutmile” deca će imati priliku da se upoznaju sa istorijom jedne beogradske porodice ali i da razgovaraju o istoriji njihove porodice.

ZADATAK ZA DECU:
– Doneti po jedan do najviše dva predmeta koji predstavljaju dragu uspomenu i sećanje na njihove pretke. To može da bude: fotografija, odevni predmet (šešir, rukavice, pa i svečana haljina), pradedin orden, bakina pudrijera, lepeza…)

 

25.06.2022. u 19:00
KONCERT KAMERNE MUZIKE La voce dell amore
U subotu, sa početkom u 19 časova, u Konaku kneginje Ljubice, u Sali pod svodovima održaće se koncert kamerne muzike. Muziku izvode pijanistkinja Milda Kuzminac, bariton Aleksandar Stefan Radišević i violinistkinja Veronika Vanja.

 

 

 

 

 

 

26.06.2022. u 12:00
KONCERT OPERSKIH ARIJA
U nedelju, 26. juna, u podne, održaće se solistički koncert mladog mecosoprana Martina Koljenšić. Gost koncerta biće sopran Olivera Gočanin, a klavirski saradnik Aleksandar Stanković. Na drugom u nizu koncerata koje ove dve mlade umetnice izvode zajedno, moći će da se čuju neke od najzanimljivijih operskih arija iz mecosopranske i sopranske literature; od baroka, preko arija belkanta, do arija iz opereta i dueta.