DELUJ LOKALNO, MISLI GLOBALNO – DOSTAVLJAMO KESE ZA RECIKLAŽU

Poslednjih godina veliki broj Starograđana u svojim domaćinstvima koristi kese za prikupljanje papira, PET i MET ambalaže, pa ih subotom između 20 i 22 časa iznose na trotoar ispred svojih zgrada ili kuća.

Do EKO kesa dolaze tako što se pozivom opštinskom Kontakt centru (011/785-2-999) prijave da žele da recikliraju, a kese im se dostave na kućnu adresu ili ih preuzimaju u zgradi opštine.

Svesni značaja zaštite životne sredine, građani koji koriste kese za reciklažu su zadovoljni što u svom najbližem okruženju mogu da daju doprinos očuvanju prirode.

– Drago nam je što naše komšije imaju razvijenu ekološku svest i što se redovno odazivaju našim pozivima da Stari grad održimo čistim, urednim i zdravim – kaže član Veća opštine Marko Bastać i dodaje da i njegova porodica od početka akcije učestvuje u recikliranju.

Akciju podele EKO kesa građanima opština Stari grad je sprovodila u saradnji sa JKP „Gradska čistoća“. Međutim, kada je ovo preduzeće početkom 2014. godine ukinulo uslugu dostavljanja kesa za reciklažu, opština je stanovnicima Starog grada nastavila da ih isporučuje na kućnu adresu.

– Činjenica da briga o životnoj sredini nije na listi prioriteta u našoj zemlji, ne sme da bude izgovor da mi na lokalnom planu, u našoj opštini, ne sprovodimo aktivnosti koje će unaprediti i zaštititi našu okolinu. Pored osnovnog cilja, da se otpad razdvaja na mestu nastanka, ova akcija ima i edukativan karakter, jer se građani privikavaju da razmišljaju o životnoj sredini i da svojim primerom utiču na najmlađe – poručuje Bastać.

Opština Stari grad, zajedno sa Savetom za zaštitu životne sredine tokom čitave godine organizuje različite ekološke akcije, među kojima je najvažnija edukacija najmlađih, kroz organizaciju ekoloških radionica u osnovnim školama.

Podsećamo da u zgradi opštine postoje kontejneri za odlaganje sijalica, neonki i baterija, koje su, ukoliko se ne odlažu pravilno, veliki zagađivači prirodne sredine.

DA LI STE ZNALI?

– Da bi se razgradila plastična flaša potrebno je 500 godina, dok se staklena ne razgradi ni za milion.

– Prosečan građanin Srbije dnevno za sobom ostavi oko kilogram otpada.

– Za proizvodnju jedne tone papira utroši se 2 tone drveta. Jedna tona recikliranog papira sačuva 17 stabala.

– Reciklažom samo jedne aluminijumske limenke, uštedi se dovoljno energije za trosatno napajanje televizora.

– Svakog sata u svetu se odloži čak 4 tone elektronskog i električnog otpada.

ŠTA SE ODLAŽE U EKO KESU?

PAPIR – kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike i stiropora), braon karton, kartonske kese, sveske, ispisani papir, kopir papir, novine,časopise, koverte, tetrapak-kutije od sokova i mlečnih proizvoda;

MET – ambalažu: aluminijumske limenke od pića;

PET – ambalažu: providne i neprovidne plastične boce od napitaka, providne boce od jestivog ulja i zatvarače;