DANI EVROPSKE BAŠTINE NA STAROM GRADU

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Dani evropske baštine, kada vrata otvaraju muzeji, gradska zdanja, istorijske kuće i legati, traje do 8. oktobra. U promociju velikog kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji opštine Stari grad ove godine su se, između ostalih, uključili Narodni muzej, Ambasada Francuske u Beogradu, Narodna banka Srbije, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, kao Skupština grada Beograda i Novi dvor.

Narodni muzej predstaviće popularnu beogradsku mumiju iz Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom stručnog vođenja posetioci će saznati kako je Hadži Pavle Riđički dopremio u Beograd Nesminovu mumiju, ali i mnogo toga o kultu mrtvih, mumifikaciji, istoriji i kulturi ptolomejskog Egipta. Ovaj redak eksponat Hadži Pavle Riđički kupio je u Egiptu 1888. godine, ne za sebe nego za srpski narod i poklonio Narodnom muzeju. Kao i ranijih godina mumija će biti prikazana u Kapetan Mišinom zdanju.

Termini stručnog vođenja: 25. i 26. septembar od 12 časova, 10. oktobar od 12 do 13 časova, 20. oktobar od 12 do 13 sati i 31. oktobar od 12 do 13 sati.

Ambasada Republike Francuske u Beogradu otvoriće vrata rezidencije i vrtova u Pariskoj ulici. Zgrada je evropski i svetski biser arhitekture “art dekoa” i spada u najlepša beogradska zdanja. Vodič će upoznati posetioce sa istorijom, arhitekturom, umetničkim delima, koju su namenski, kao Francuski legat i poslanstvo, izgradili francuski i srpski graditelji u periodu od 1928-1935.godine. Obilazak traje od 45 do 50 minuta, u četvrtak 27. septembra u 15 časova.

Obavezno je prijavljivanje u info centru Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 56, 011/2635-622, 2635343.

Dom Narodne skupštine Republike Srbije na Trgu Nikole Pašića za sve posetioce biće otvoren 29. i 30. septembra od 10 časova, dok je razgledanje Skupštine grada Beograda – Starog dvora zakazano za 30. septembar, od 11 časova.

Dvorski kompleks kod Pionirskog parka jedan je od najvrednijih ambijenata istorijskog jezgra Beograda, formiran u razmaku od sredine 19. veka do početka treće decenije 20. veka. Stari dvor zajedno sa zgradom Novog dvora (zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu) danas predstavlja simbol vladavine dve dinastije, Obrenović i Karađorđević. Sagrađen je u periodu od 1881. do 1884. godine na uglu ulica Kralja Milana i Dvorske, prema projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog, a na osnovu zamisli i prema uputstvima samog kralja Milana Obrenovića. Nakon Drugog svetskog rata prenamenjen je u administrativni objekat, a od 1961. godine u njemu se nalazi Skupština grada Beograda. Obilazak vodi istoričarka umetnosti Gordana Gordić.

I za ove posete obavezno je prijavljivanje u info centru Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 56, 011/2635-622.

Obilazak zdanja Narodne banke Srbije u Kralja Petra 12 zakazan je za 29. septembar od 10.30, 12.30 i 14.30 časova, a prijavljivanje je obavezno na broj telefona 3027-128 ili putem mejl adrese izlozba@nbs.rs. Izložba „Novac na tlu Srbije“ predstaviće pregled novca u upotrebi na teritoriji naše zemlje od najranije pojave do savremenog doba, praćena tematskim izložbama „Proces kovanja novca“ i „Dinar naš novac“. Posetioci će moći da pogledaju video materijal, interaktivne sadržaje, da se uz stručno vođenje zaposlenih upoznaju sa istorijatom Narodne banke Srbije i njenim velelepnim zdanjem koje predstavlja remek delo u srpskoj arhitekturi 19. veka i da kao suvenir dobiju poklon novčanicu sa svojim likom.