BOTANIČKA BAŠTA OTVORENA ZA POSETIOCE

Obnovljeni objekat Velikog staklenika, 3. oktobra, svečano su otvorili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Svečanosti je prisustvuvoao član Veća opštine Stari grad Petar Bojović.

U rekonstrukciju staklenika Evropska unija je uložila 1,4 miliona evra, dok je u rekonstrukciju otvorenog prostora republika uložila oko 70 miliona dinara. Gradska opština Stari grad je finansirjski pomogla 2012. godine rekostrukciju vrta, jezera i pratećih objekata “Japanskog vrta” sa oko 2,7 miliona dinara.

Tokom radova u “Jevremovcu” sačuvana je njegova autentičnost. Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini više od 1.500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka.

Svečanim otvaranjem obeleženo je i nekoliko jubileja – 125 godina od osnivanja Botaničke bašte „Jevremovac”, 140 godina od osnivanja prve kraljevske botaničke bašte u Srbiji i 200 godina od rođenja Josifa Pančića – osnivača i prvog upravnika kraljevske botaničke bašte.

Botanička bašta „Jevremovac” otvorena je za posetioce svakog dana od 9 do 17 časova.